Halda Ema stále hoří, Ostravané už na ni ale smějí

Více než rok nemohli lidé vystoupat na ostravskou Haldu Ema, a to proto, že pod jejím povrchem stále probíhají termické procesy. Po vleklých sporech, zda je výstup na vrchol haldy bezpečný, si konečně mohly desítky lidí vychutnat pohled na Ostravu z 315 metrů nad mořem. Báňský úřad spolu se státním podnikem Diamo a firmou RPG, která je vlastníkem haldy, povolil přístup na vrchol. Na nejvyšší bod Emy ale vede nová, bezpečnější trasa.

„Zpřístupnili jsme tu část, která není aktivní, ale i tak ji budeme kontrolovat,“ přiblížil mluvčí úřadu Bohuslav Machek. Z vrcholu haldy si nejen místní prohlédli město jako na dlani. Na odval se turisté dostanou z naučné stezky buď od výstaviště Černá louka, nebo přímo od zoologické zahrady.

Jan Sládek (Klub českých turistů): „Tady ta oblast je skutečně zajímavá i technickými památkami, je odsud vidět Opavsko, Beskydy… Stojí za to sem vylézt, stejně jako mají Pražáci Petřín, Brňáci Špilberk, tak mají Ostraváci haldu. Je to dílo lidských rukou, o to cennější.“

Odval vznikl před zhruba 100 lety. Několik desetiletí ho pak těžaři nasypávali a uvnitř stále prohořívá. Na povrchu se to projevuje výstupem par. V budoucnu by si turisté mohli užít ještě lepší výhled, na vrcholku haldy by totiž měla stát vyhlídková plošina.

  • Halda Ema zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3999/399809.jpg
  • Cesta na haldu Ema zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3999/399810.jpg