Případ nalezeného novorozeněte ve Slaném policie zřejmě odloží

Slaný - Policie vyšetřuje dvaadvacetiletou matku novorozeněte nalezeného v lesíku ve Slaném na Kladensku. Nejspíš ale případ odloží. Holčičku totiž měla podle původních informací najít zabalenou ve svetru a igelitové tašce náhodná chodkyně. Policejní vyšetřování ale ukázalo, že záchranáře zavolala několik hodin po porodu matka dítěte. Informovala o tom mluvčí kladenské policie Jana Šteinerová.

„Při vyšetřování bylo zjištěno, že oznamovatelka a zároveň matka své dítě po porodu neopustila ani jej nikde neodložila a přivolala sama pomoc záchranné služby, které zdravou holčičku předala,“ uvedla Šteinerová. Podle policie proto nespáchala žádný trestný čin.  

Případ se stal v parku poblíž slánského bazénu. Záchranáři dítě odvezli do nemocnice. Holčička byla podchlazená, ale jinak v pořádku. „Matka byla taktéž převezena k hospitalizaci do nemocnice,“ dodala Šteinerová. Žena podle policie patrně jednala zkratkovitě, protože byla krátce po porodu. Ve Slaném už přes rok a půl funguje babybox, tedy schránka, do které je možné anonymně a bez obav z postihu ponechat nechtěné dítě. V Česku je 51 babyboxů.