Dvoutýdenní výluka zpozdí vlaky na hlavním koridoru

Pardubice – Dálkové vlaky, které projíždějí mezi Přeloučí a Pardubicemi po nejvytíženější železniční trati v zemi, budou příští dva týdny jezdit až 20 minut zpožděné. Na dvoukolejném úseku, kterým projíždějí expresní vlaky na linkách Praha–Brno i Praha–Ostrava, bude Správa železniční dopravní cesty opravovat jednu kolej.

Od 3. do 18. října, kdy výluka potrvá, budou všechny dálkové vlaky mimořádně zastavovat v Přelouči. Posílí se tak spojení s krajským městem náhradou za osobní vlaky, které budou v tomto úseku zrušeny. Zastávky mezi nádražími v obou městech obslouží náhradní autobusy. Na pravidelnost provozu rychlíků a expresů, popř. Eurocity se ale nemohou cestující spoléhat. „Předpokládané zpoždění regionálních a dálkových vlaků může dosáhnout až dvacet minut,“ odhadl krajský ředitel Českých drah Michal Štěpán.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Zvláštní opatření připravily ČD pro ranní rychlík z Prahy do Luhačovic, který pojede podle odlišného jízdního řádu a v Přelouči postojí půl hodiny. Noční rychlík z Košic do Prahy a dva posilové nedělní rychlíky z Třince potom pojedou odklonem přes Hradec Králové, neobslouží Kolín a jejich zpoždění na příjezdu do Prahy bude asi hodinové.

Náhradní autobusová doprava nebude zajištěna přímo, z Valů do Přelouče bude možné dojet pouze do Přelouče, z Opočínku a Svítkova pouze do Pardubic. Mezi oběma městy se potom musí cestující dopravit některým ze zpožděných vlaků.