V bývalé textilce v Rokytnici má být minipivovar a pivní lázně

Rokytnice nad Jizerou - Výstavbu minipivovaru a pivních lázní plánuje v opuštěném areálu bývalé textilní společnosti Rotextile v Rokytnici nad Jizerou na Semilsku soukromý investor. Harrachovské sklárně, která má minipivovar už deset let a provozuje i pivní lázně, tak vyroste konkurence. Soukromá firma chce celý areál proměnit do tří let ve sportovní, relaxační a nákupní centrum, které zatím v oblíbeném krkonošském středisku chybí. Slavnostní otevření je naplánováno na zahájení zimní sezony v prosinci 2015.

Zřízení minipivovaru přijde zhruba na pět milionů korun. Podle Zuzany Počinkové ze společnosti PR.NO-Za správa nemovitostí, která projekt připravuje, musí pivovar denně prodat dva hektolitry piva, aby byl životaschopný. 

Investor chce v Rokytnici využít rostoucí obliby minipivovarů, v Česku je jich v současné době už kolem 150. Na minipivovar s restaurací pro 30 hostů a sálem pro dalších 150 chce přestavět bývalou závodní jídelnu. Pivovar by měl mít podle Počinkové osobitý styl, vařit by měl nejen svoji značku, ale občas nabídnout i nějaký speciál. Vařit bude z kvalitní místní vody z vlastních studní a horských pramenů. „Návštěvníci budou mít navíc možnost celý proces výroby sledovat,“ dodala.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Starosta projekt kvituje, doufá v nová pracovní místa

Přestavba továrny Rotextile, která už šest let stojí, není prvním podobným projektem ve městě. Už v roce 2005 přišla s podobným projektem firma Bau Invest. Zchátralou továrnu na okraji města, která původně sloužila zemědělskému zásobování a nákupu, chtěla přestavět na relaxační centrum se zhruba 80 apartmány. V areálu o rozloze 4 500 metrů čtverečních sliboval investor vybudovat ubytovací komplex, vzniknout tam měl i bazén, sauny, hřiště a parkovací dům. Firma je ale v likvidaci a ze záměru sešlo.

Teď přichází další záměr a starosta Petr Matyáš doufá, že tentokrát ho investor dotáhne do konce. „Hodně by to městu pomohlo, byly by tu atrakce pro turisty, které zatím chybí, a vznikla by také nová pracovní místa,“ řekl již dříve Matyáš. Podle informací radnice je za projektem zahraniční investor, který už zadal přípravu projektu. Přípravné práce a některé opravy by měly začít ještě letos. Na příští rok plánuje investor demolice některých budov s narušenou statikou a zahájení hlavních stavebních prací.