Místo Havlovy ulice dostaly Vary park Anny Politkovské

Karlovy Vary - Jméno zavražděné ruské novinářky Anny Politkovské nese od dnešního odpoledne park v ulici Krále Jiřího v Karlových Varech. Pamětní desku s jejím jménem odhalil náměstek primátora Jiří Klsák. Změnu názvu odsouhlasili karlovarští radní, naopak návrh na přejmenování Moskevské ulice po bývalém prezidentovi Václavu Havlovi radou neprošel kvůli komplikacím, které by to přineslo.

Anně Politkovské byl věnován park v ulici Krále Jiřího, v parku je umístěna deska s popisem a vysvětlením, kdo Anna Politkovská byla. „Dostali jsme žádost od Šimona Pánka, ředitele společnosti Člověk v tísni, který oslovil města v celé České republice,“ vysvětlil náměstek primátora Jiří Klsák (KOA). Dodal, že pojmenování náměstí po Anně Politkovské má význam i vzhledem k hustotě osídlení města ruským obyvatelstvem.

„Udělalo nám obrovskou radost, že město Karlovy Vary pozitivně reagovalo na náš návrh a rozhodlo se takto uctít památku Anny Politkovské,“ řekl Marek Svoboda, ředitel Centra pro demokracii a lidská práva společnosti Člověk v tísni. „Jakkoli se nám pojmenování ulic může zdát symbolické, pro lidi v represivních zemích má taková podpora velký význam,“ dodal.

Slavnostního odhalení se nezúčastnil žádný oficiální zástupce Ruské federace. Park je přitom jen pár desítek metrů od ruského konzulátu. Podle náměstka Klsáka ale nemusí být přístup ruských představitelů obrazem smýšlení všech Rusů. „Jedna věc je režim, který se nějak chová, a druhá věc je, co si o tom myslí lidé,“ poznamenal.

Ruská novinářka, spisovatelka a bojovnice za lidská práva Anna Stěpanovna Politkovská (1958-2006) se narodila v New Yorku v rodině sovětských diplomatů při OSN. Vystudovala žurnalistiku na Moskevské státní univerzitě. V 80. letech pracovala v deníku Izvestija, od poloviny 90. let v Obščej gazetě a od roku 1999 jako dopisovatelka nezávislých novin Novaja gazeta.

Byla velkou kritičkou autoritativní politiky Vladimira Putina. Pracovala například ve válkou zmítaném Čečensku, o němž napsala několik knih (Cesta do pekla. Čečenský deník či Druhá Čečenská) a odkud musela v roce 2001 utéct kvůli obvinění z porušení zákona, který přísně omezuje práci žurnalistů v místě konfliktu. Za svou práci získala několik mezinárodních ocenění, například cenu Amnesty International či cenu Freedom of Expression. Za její působení v Čečensku jí bylo mnohokrát vyhrožováno smrtí, nakonec byla 7. října 2006 zavražděna dvěma výstřely ve výtahu svého domu v Lesné ulici v Moskvě.

Park Anny Politkovské
Zdroj: Jan Sokol/ČTK

Zatímco Politkovská bude mít v Karlových Varech park, bývalý prezident Václav Havel se zatím nedočká. Rada nevyhověla návrhu zastupitele Jiřího Kotka (ALTERNATIVA) na přejmenování Moskevské ulice. Pod petici za přejmenování na ulici Prezidenta Václava Havla se tehdy podepsalo asi 500 lidí. „Ve vší úctě k památce Politkovské, které věnovali radní park v centru, registrujeme tímto odlišnou orientaci a priority současné reprezentace města,“ poznamenal Kotek. 

„Nechali jsme si od odborů zpracovat vyjádření, co by přejmenování obnášelo. I na základě toho jsme návrh nepodpořili,“ uvedl Kulhánek. V Moskevské ulici, na které stojí i karlovarský magistrát, má bydliště 2 838 občanů České republiky, kteří by si museli změnit bydliště v dokladech. Také by bylo třeba vydat 600 nových výpisů ze živnostenského rejstříku, zaplatit podnikatelům výměnu razítek a podobně. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)