Noční bouřka házela stromy na silnice a střechy do polí

Olomouc/Příbram – Poničené střechy a auta, polámané stromy i elektrické vedení jsou následky noční bouřky, která se prohnala republikou. Nejvážnější následky zanechala v Olomouckém a Středočeském kraji. Na střední Moravě hasiči zasahovali na 21 místech především na Přerovsku, Šumpersku a Prostějovsku, středočeští hasiči vyjížděli přibližně k 50 případům, nejčastěji na Kladensku a Mladoboleslavsku.

Hasiči ve Středočeském kraji museli vyjet například do Příčov na Příbramsku, kde vichr shodil dvacetimetrovou břízu na štít rodinného domu. V Kladně potom vítr uvolnil několik plechových šablon na střeše domu a povalil lampu pouličního osvětlení.

Nejsilnější byla noční bouře zřejmě na Přerovsku. Hned na třech místech spadly střechy, dvě z hospodářských stavení, další odlétla dokonce z rodinného domu v Hustopečích nad Bečvou. Podle mluvčího hasičského sboru Zdeňka Hošáka však nejdramatičtější situace nastala v Bochoři, kde spadla střecha hospodářského přístavku. „Popadaná střecha ohrožovala sousední dům, hrozilo zřícení. Hasiči střechu zajistili pomocí trámů, následně střechu zlikvidovali a poté provedli zaplachtování pro případný vydatný déšť,“ přiblížil mluvčí.

Nejčastěji vyjížděli hasiči u popadaných stromů. Kvůli těm bylo v noci zablokováno i šest silnic, hasiči ale všechny překážky brzy odstranili. V Chomoutově do padlého stromu narazilo auto, při nehodě se nikdo nezranil.

Zejména popadané stromy zaměstnaly hasiče i v dalších regionech. Na Vysočině u Chotěboře narazil večer do padlého stromu vlak, cestující nebyli zraněni, do rána byla dráha zprůjezdněna. V Karviné-Novém Městě potom spadl strom na zaparkované auto.