V Ostravě přibývá nakažených úplavicí

Ostrava – Počet lidí v Ostravě nakažených úplavicí stále stoupá. Nyní jich je už 57. Nakažlivá choroba zasahuje hlavně sociálně slabší rodiny. Do postižených míst už vyrazili hygienici.

Podle redaktora ČT Tomáše Vzorka se každý den objevují nové případy. Jen tento týden se průjmové onemocnění objevilo hned u sedmi nových pacientů. Ve všech případech jde o děti předškolního věku. Onemocnění se vyskytuje téměř výhradně na ubytovnách pro sociálně slabé.

Do terénu proto vyrazili hygienici i sociální pracovníci ze sdružení Vzájemné soužití. Hygienici kontrolují dodržování hygienických předpisů; dnešní kontroly ale prý dopadly dobře. Sociální pracovníci zase rozdávají letáky s radami, jak se nákaze bránit.

Bacilární úplavice je akutní průjmové onemocnění s inkubační dobou od jednoho do pěti dnů. Nemoc je charakteristická bolestmi a křečemi břicha, zvýšenou teplotou až horečkou, průjmem často s příměsí hlenu, někdy i krve. Onemocnění může probíhat lehce - i bez průjmu.

Jde o výlučně lidské onemocnění, jehož zdrojem je člověk. Přenos se děje fekálně-orální cestou přímým kontaktem nebo kontaminovanými předměty. „Toto onemocnění je onemocněním špinavých rukou. Zásadou prevence je tedy dodržování osobní hygieny, zejména časté mytí rukou,“ dodala ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková. Hygienici doporučují omezit kontakt s nakaženými osobami, kromě mytí rukou očistit i jídlo, které se tepelně nezpracovává, či odstraňovat důsledně odpadky. 

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)