Liberecká nemocnice má komplexní CT scanner – jediný v Evropě

Liberec - Liberecká nemocnice se chlubí špičkovým přístrojem, který nemá žádné jiné zdravotnické zařízení v Evropě. Pod novým modelem CT scanneru se skrývá mobilní rentgenové zařízení za 35 milionů korun. Lékaři ho využijí přímo na sále při operacích mozku a páteře – pacienta přitom není nutné nikam převážet a vyšetření zabere zhruba 10 sekund.

„Kdykoliv při operaci mozku můžeme zkontrolovat, zda nenastala komplikace. Kdykoliv při operaci páteře můžeme zkontrolovat, zda máme správně zavedené šrouby či jiné typy implantátů, a pokud to není správně, tak hned opravit,“ uvedl přednosta libereckého neurocentra Petr Suchomel. Dosud, když usazení šroubů nebylo dokonalé, musel pacient po několika dnech podstoupit nový zákrok.

Podle Suchomela byly dosud na trhu zatím jen přenosné CT, které umožňovaly pouze zobrazování hlavy. Nový typ mobilního CT dovoluje snímkování celého těla. Podle Suchomela ho na světě zatím vyrábí jediná firma se sídlem v USA. Zástupce firmy Pavel Krejsa dnes řekl, že jednají s dvěma pražskými nemocnicemi, které mají o toto operační CT zájem. „Jeden takový přístroj bude mít Švédsko, jeho pořízení zvažuje Belgie, Itálie a Německo,“ vyjmenoval Krejsa. V USA mají nemocnice 25 těchto mobilních CT scannerů.

  • Mobilní CT scanner v liberecké nemocnici autor: Liberecká nemocnice a.s., zdroj: www.nemlib.cz
  • Mobilní CT scanner v liberecké nemocnici autor: Liberecká nemocnice a.s., zdroj: www.nemlib.cz

Liberec patří k průkopníkům používání CT při operacích páteře. Přednosta Suchomel vedl v roce 1994 tým, který CT využil při operaci druhého krčního obratle. „Problematická tam tehdy byla sterilita. Operace byla na normálním pokoji,“ zavzpomínal na světovou premiéru.

Některé nemocnice v Česku ke snímání při operacích používají magnetickou rezonanci. Přístroje za stovky milionů korun mají v pražských nemocnicích Na Homolce a ve Střešovicích. Podle mluvčího liberecké nemocnice Lukáše Gibiece magnetické rezonance vynikají v zobrazení měkkých tkání, operační CT je výhodné v zobrazení kostí - lebky, páteře či pánve. „Navíc je daleko rychlejší a nevyžaduje nemagnetické prostředí,“ dodal Gibiec.