Po vyhořelém hotelu zůstaly jen díry do sklepení. Co bude dál?

Moravská Třebová - Ani dva a půl roku po požáru hotelu Morava v Moravské Třebové na Svitavsku není jasné, co bude dál s pozemkem, na kterém budova stála. Zničený hotel nechal jeho majitel zdemolovat a nový nepostavil. Pozemek chtělo koupit město. Nedohodlo se však na ceně. Stavební úřad teď podnikatele vyzval, aby na parcele zabezpečil provizorně zakryté sklepení. V opačném případě tak učiní na jeho náklady.

Byl to jeden z největších požárů v novodobých dějinách města. Hotel Morava dnes připomínají už jen zbytky cihel a rozbité podlahy. Podle úřadu hrozí, že se někdo propadne do sklepa. „Může se stát cokoliv. Je potřeba to řádně zajistit,“ uvedl Miloš Izák /ČSSD/, starosta Moravské Třebové.

Úředníci dali majiteli pozemků ultimátum. Sklepy musí zabezpečit do 15. října. „Pokud se tak nestane, stavební úřad provede krátké výběrové řízení, dodavatel to provede a náklady bude vymáhat město Moravská Třebová po majiteli,“ uvedl Dušan Sejbal, vedoucí odboru výstavby a územního plánování, MÚ Moravská Třebová.

Majitel někdejšího hotelu Morava Petr Bílek po telefonu sdělil, že požadavkům úřadu vyhoví. „Zabezpečím, udělám to, co chce po mně město Moravská Třebová - bezpečnost atd. A pozemek se nabízí k prodeji,“ uvedl.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

O parcelu po bývalém hotelu mělo zájem samo město. S majitelem se ale nedohodlo na ceně. „My jsme byli ochotni jít do milionu korun, to znamená tisíc korun za metr,“ uvedl Izák. „Město mi nabídlo poloviční cenu a za poloviční cenu to určitě prodávat nebudu,“ uvedl Bílek.

Na místě by mohl stát nový penzion

Ve hře je podle majitele pozemku i vlastní a na městě předkládaná studie nového penzionu. Ať už půjde o jakoukoliv stavbu, posuzovat se bude z pohledu architektury i památkové péče. „Pozemky se nacházejí v ochranném pásmu městské památkové rezervace, kdy památková rezervace je v těsné blízkosti, v podstatě sousedí,“ uvedla Blanka Žouželková, úsek státní památkové péče, MÚ Moravská Třebová. Radnice je teď připravena s každým investorem jednat.