Poddolovaný šikmý kostel v Karviné se dočká opravy i nových zvonů

Karviná – Těžaři v Karviné opravují poddolovaný barokní kostel z první poloviny 18. století. Tato kulturní památka se proslavila hlavně tím, že je šikmá podobně jako věž v italské Pise. Stavba se postupně propadla o více než 37 metrů, podle OKD už ale další poškození způsobené těžbou kostelu nehrozí.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Kostel, který původně stál uprostřed historického jádra Karviné, přežil těžbu černého uhlí jako jediný – ostatní domy už dávno padly za oběť poddolování. Teď jej tedy obklopuje pustina a město má nové centrum o několik kilometrů dál.

V současné době ohrožuje téměř 300 let starý kostel hlavně vlhkost. Stavbaři totiž před lety budovu zpevnili tím, že pod ni nalili beton. Kvůli tomu se ale začala voda dostávat do zdí.

Chrám také dostane nové zvony. O ty původní ho totiž připravili nacisté. Po válce je sice nahradily jiné, ty ale byly železné. „Železné zvony zní úplně jinak než zvony ze zvonoviny,“ říká farář Daniel Vícha. „Se zvony se vždy vrací život, a tak je to naděje pro toto místo, které bylo poddolováno, že i sem život znovu přijde,“ dodává.

Letošní adventní mše se mají konat už v opraveném kostele a s novými zvony – stavbaři by měli práce ukončit nejpozději na konci listopadu.