Tlustci svitla naděje, MŽP zrušilo výjimku pro těžbu

Českolipsko - Odpůrci těžby čediče na kopci Tlustec na Českolipsku slaví úspěch. Ministerstvo životního prostředí zrušilo výjimku, kterou udělil Liberecký kraj firmě, jež se chystá lom zprovoznit. Na kopci totiž žijí chráněné druhy živočichů a rostlin. Ekologům tak svitla naděje, že se jim podaří znovuobnovení těžby zcela zabránit.

Plán na obnovu těžby kamene rozdělil místní na dva tábory. Jedni doufají, že v lomu najdou práci, druzí se bojí poškození krajiny, otřesů, které jim zničí domy, nebo hluku z nákladních aut. Proti výjimce krajského úřadu podali námitku ekologové, město Jablonné v Podještědí či obec Velký Valtinov. „Krajský úřad totálně selhal, to je závěr, ke kterému dospěli i naši advokáti,“ říká místopředseda Sdružení za záchranu kopce Tlustec Tomáš Řízek. Nyní jim dalo za pravdu i minsiterstvo životního prostředí. „Výjimka byla v takovém rozsahu, že šla nad rámec nutnosti, který byl potřeba pro udělení výjimky,“ potvrdil mluvčí Matyáš Vitík.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Jednatele firmy, která chce těžbu obnovit, se České televizi nepodařilo kontaktovat. Krajský úřad zatím rozhodnutí ministerstva nedostal. Kauza bude mít i soudní dohru. Policie totiž v létě obvinila dva muže, kteří se prý pokusili uplatit členy občanských sdružení, aby nesouhlasná stanoviska ze záměru těžby stáhli.

V minulosti se na kopci těžilo od roku 1988. O deset let později těžbu zastavilo ministerstvo po protestech místních. Například v Postřelné, která leží na úpatí kopce, lidem kvůli otřesům popraskaly domy. Soudy potvrdily, že na vině byla těžba kamene.