Památkáři se snaží zachránit jičínské kasárny

Jičín – Kasárny v Jičíně, budovy z 19. století, má v úmyslu město bourat a pozemky pak rozprodat developerům. To se ale vůbec nelíbí odborníkům z Národního památkového ústavu. Podle nich by měli politici historický areál zachovat a najít pro něj využití.

Bourání začalo. Bagry si před časem poradily s novodobými přístavbami, teď je na řadě hlavní budova. Vedoucí oddělení památkové péče města Jičín Martin Mezera informoval, že ta pochází z druhé poloviny 19. století. Nejzajímavější na objektu je prý vnější plášť. Jiří Balský z Národního památkového ústavu Josefov říká, že zbouráním dojde k negativnímu zásahu do prostředí.

Fasáda opadává, ve zdech jsou díry. Lepší to není ani uvnitř. Zájemci se nehrnou. Mnohem žádanější jsou pozemky, na kterých kasárny stojí. „Budovy jsou bohužel v tak špatném stavu, že jakákoliv rekonstrukce by byla drahá. Lokalita by měla být připravena na zástavbu rodinných domů,“ sdělila mluvčí jičínské radnice Magdaléna Doležalová.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Zbourání bývalých kasáren má radnici vyjít na zhruba 17 milionů korun. Tři čtvrtiny zaplatí Evropská unie. I přes odpor odborníků z památkového ústavu vydali památkáři na jičínské radnici souhlas s bouráním. Město teď hledá firmu, která kasárny strhne. Část areálu se ale zřejmě zachránit podaří. O jednu z budov má zájem okresní soud.