Zámek v Roztokách se dočkal rekonstrukce po deseti letech

Roztoky u Prahy – Až deset let poté, co udeřily povodně, se dočkal rekonstrukce zámek v Roztokách u Prahy. Kompletní opravy za 75 milionů šly hlavně z regionálního operačního programu. V prostorách se už plánují expozice Středočeského muzea. Například o tom, jak se žilo v roztockých vilách na konci 19. století.

Správkyně depozitářů Táňa Hůlková zažila velkou vodu v roce 2002 na vlastní kůži. Fotografii z úklidu po povodních má dodnes schovanou. Stejně jako papír, kam si zapisovala, kam až sahá hladina Vltavy. „Měla jsem kancelář v přízemí, kde byl fotoarchiv, a tam bylo 2,80 metru vody. Něco jsme stačili zachránit,“ uvedla paní Hůlková a ředitelka Středočeského muzea Zita Suchánková doplnila: „Nedošlo k žádným velikánským ztrátám, ale na budovách byly škody obrovské.“

Roztocký zámek dlouho zůstával poslední neopravenou historickou stavbou zničenou povodněmi. Zatopené bylo celé první patro. Středočeský kraj na rekonstrukci peníze neměl. Pomohly až evropské fondy. „Ředitelka muzea zpracovávala projekt, snažila se získat evropské peníze již dříve, ale nebyla úspěšná,“ prohlásila hejtmanka Středočeského kraje Zuzana Moravčíková (ČSSD) a ředitelka Suchánková dodala: „Dole bude hospodářské zázemí správce, například správce lichtenštejnského, a v prostorách prvního patra interiéry roztockých vil.“

Rok trvající rekonstrukce pomohla hlavně archeologům – konečně do detailů vědí, jak zámek vypadal v minulosti a jak se postupně měnily jeho podoby. „Pro mě nejzajímavější a nejdůležitější jsou zdi konstrukce, které odhalují, kde která komnata stála, jak vypadala, jaké měla zdivo,“ potvrdila vedoucí archeologického oddělení muzea Jana Klementová.

Na zámku probíhají poslední stavební úpravy. Vedení roztockého muzea teď začne připravovat nové expozice, návštěvníci se do nich ale podívají nejdřív za rok.