Legendární Čtyřlístek návštěvníky stále láká

Doksy – Muzeum Čtyřlístek v Doksech si nemůže stěžovat na návštěvnost. Od prosince, kdy bylo otevřeno, tam zavítalo přes 25 tisíc lidí. Přesto expozice legendární kreslené čtveřice prodělává. Vznik muzea se totiž platil z velké části z evropských peněz a pravidla čerpání mluví jasně – výsledný projekt nesmí být zpoplatněný. Město tak nemůže vybírat vstupné.

Roční provoz muzea stojí městskou kasu asi 300 tisíc Kč. Naposledy zastupitelé navýšili rozpočet o 125 tisíc, aby muzeum mohlo zaplatit dalšího zaměstnance. Brigádníci už totiž nápor návštěvníků nezvládali. „Kvůli vysokému zájmu jsme rozšířili otvírací dobu, proto je třeba na to mít alespoň dva lidi,“ uvedla ředitelka Muzea Čtyřlístek Doksy Renata Mauserová.

Snížit ztrátu muzea by mohlo vstupné. Město proto požádalo ROP Severovýchod o výjimku. Úřad ale žádost zamítl. „Příjemce dotace ihned v době, kdy žádal o dotaci, uvedl, že vstupné nebude vybírat. Pokud tedy deklaroval dopředu, že nemá zájem vstupné vybírat, potom není možné teď, po skončení projektu, mu to dovolit,“ potvrdila mluvčí ROP Severovýchod Eva Jouklová a místostarosta Doks Karel Kapoun (ČSSD) doplnil: „Náklady tam v poslední době opravdu převyšovaly naše možnosti. Bohužel jsme dostali zamítavou odpověď, takže si budeme muset poradit sami.“

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Ztrátovost muzea vzbudila na zastupitelstvu velkou diskuzi. Podle některých členů opozice se situace řeší zbytečně na poslední chvíli. „Tyto věci se měly otevřít a řešit před datem otevření muzea,“ prohlásil opoziční zastupitel Zdeněk Kremnický (ODS). Právě v Doksech se příběhy oblíbených kreslených postaviček Bobíka, Fifinky, Pindi a Myšpulína odehrávají. Město je v komiksu označováno jako Třeskoprsky a známé Máchovo jezero jako rybník Blaťák. Legendární Čtyřlístek výtvarníka Jaroslava Němečka láká děti i dospělé i po čtyřiceti letech.

Od půlky listopadu muzeum plánuje rozšířit svou expozici a bude tak 14 dní zavřené.