Zadluženost obce ohrožuje i tamní školu

Jihlava - Základní škola v Lipnici nad Sázavou je v ohrožení. Obec je totiž zadlužená a na udržování tamní základní školy prostě nemá peníze. Lipnice dluží už i za běžný provoz a kvůli úsporám bude muset výrazně omezovat svůj provoz. Podle některých názorů místních lidí je možné, že obec bude muset prodávat svůj majetek a v krajním případě jí hrozí dokonce i bankrot.

Lipnice nad Sázavou se topí ve čtyřmilionovém dluhu, což je asi polovina ročního obecního rozpočtu. Už od loňského března dluží i za odvoz komunálního odpadu, za veřejnou dopravu a nebo za osvětlení ulic. Zatím marně shání banku, která by poskytla další překlenovací úvěr. „Nám nezbude nic jiného než začít prodávat obecní majetek. Pokud by to nestačilo, tak by obec musela projít bankrotem,“ odhaduje situaci místostarosta obce Marek Hanzlík.

Za této vyhrocené situace si podle názoru některých zastupitelů Lipnice nemůže dovolit luxus v podobě udržení devítileté základní školy. „Škola je zrekonstruovaná, třídy jsou krásné, světlé, jsou zde nová plastová okna, takže by byla škoda ji rušit,“ domnívá se ředitelka školy Blanka Lhotková. „Problém je v tom, že obec má vnitřní dluh vůči své vlastní organizaci, základní škole, ve výši osmi set tisíc korun,“ upozorňuje Marek Hanzlík. „Zadlužení není problémem jen tohoto zastupitelstva, tady se zaspalo dřív a oni teď tahají horké kaštany z ohně, protože finanční situace obce je skutečně zoufalá,“ dodává učitel František Roček. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Policie teď vyšetřuje předchozí vedení obce. Současný starosta podal na bývalého trestní oznámení. Ten ale jakékoli pochybení odmítá a tvrdí, že vše je vykonstruované s cílem poškodit obec i politické soupeře. „Vím, kam tahle obec pod tímhle tím vedením půjde - do bankrotu, do roka a do dne je po ní,“ předpovídá bývalý starosta obce Ladislav Horký. 

Rozhodovat o definitivním osudu této školy se má 16. února při jednání zastupitelstva obce.