Položil funkci na úřadě, starostou ale zůstal

Hradec Králové - V síti protikorupční policie uvízla velká ryba. Muž, kterého nedávno chytila policie při přebírání úplatku, je podle informací České televize vedoucím oddělení Úřadu práce v Jičíně. Jmenuje se Petr Kousal a jako nestraník je také starostou Kbelnice na Jičínsku. Z úřadu odešel, ale starostování si ponechal. O peníze si řekl za přidělení dotace přes milion korun chráněným dílnám v Lázních Bělohradě.

Vizitka Petra Kousala zmizela ze dveří kanceláře Úřadu práce v Jičíně rychle. „Oznámil mi, že má velký problém, že byl zajištěn policií při převzetí peněz. Tak jsme se domluvili, že by bylo nejlepší, kdyby požádal o ukončení pracovního poměru, což on učinil,“ popisuje situaci ředitel Úřadu práce v Jičíně Jiří Rada. 

Starostou Kbelnice na Jičínsku ale 53letý Petr Kousal zůstal. Je jím od loňských komunálních voleb. „Nejlepší by bylo, kdyby sám odstoupil, to by bylo bez problémů,“ říká k případu občan Kbelnice Josef Michalčík. „Nás to strašně zaskočilo, ale zatím se k tomu nebudu vyjadřovat,“ dodává místostarostka obce Dagmar Michalčíková. „Pro nás je to velké zklamání, selhal především jako starosta,“ upozorňuje místní občan Jiří Janďourek.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Radní ve Kbelnici se chtějí o nečekané situaci poradit dnes večer. „Já si myslím, že by je zdejší lidi roznesli, kdyby to tak nechali. Nějak si s tím musí poradit, ale není to jednoduché,“ upozorňuje Josef Michalčík. „Zastupitelé mohou odvolat starostu obce, ten však zůstává nadále řadovým zastupitelem, pokud z této funkce sám neodstoupí. Jeho zastupitelský mandát zanikne v případě, že je odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody,“ připomíná znění zákona mluvčí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Jiří Hošna.   

Při současné právní kvalifikaci hrozí starostovi Kousalovi za přijetí úplatku až tři roky vězení.