Do Lanškrouna dorazil nový motorák, který měl jezdit na Vysočině

Česká Třebová (Orlickoústecko) – Po severu a západu Čech, Vysočině a východu Moravy vyjíždí nový motorák také na koleje v Pardubickém kraji. Nový vůz typu Regioshuttle nahradí Regionovu na nedlouhé lince z České Třebové přes Rudoltice do Lanškrouna. V regionu však zůstane tento vůz osamocen.

Motorový vůz Regioshuttle od výrobce Stadler, který nově nasazují České dráhy na východočeskou regionální linku Česká Třebová–Lanškroun, patří do sedmnáctikusové série, která měla původně jít na Vysočinu. Kraj se ale později rozhodl, že nedá drahám příspěvek na společný nákup, následně ČD oznámily, že čtyři motoráky půjdou do jiných krajů včetně Pardubického. Vůz, který jezdí do Lanškrouna, stál zhruba 53 milionů korun.

Nový vlak by se měl vyskytovat zhruba na každém druhém spoji, o víkendech bude jeho výskyt ještě častější. Podle představitelů drah přinese cestujícím podstatně vyšší komfort než dosavadní Regionovy, které vznikly rekonstrukcí starších motorových vozů z 80. let. „Nabízí maximální pohodlí, je bezbariérový, klimatizovaný, vybavený uzavřeným systémem WC i moderním audiovizuálním informačním systémem,“ charakterizoval motorový vůz Regioshuttle náměstek generálního ředitele ČD Antonín Blažek.

Pardubický hejtman Radko Martínek poukázal na zvyšující se počet regionálních vlaků v Pardubickém kraji, kde se objevují vozidla nově zakoupená nebo rekonstruovaná v posledních dvou desetiletích. „Koncem letošního roku budou přibližně dvě třetiny výkonů Českých drah v Pardubickém kraji zajištěny novými nebo modernizovanými soupravami,“ upřesnil hejtman. Mezi tato vozidla patří kromě Regioshuttlu a nových elektrických jednotek, které jezdí na lince z krajského města do Hradce Králové, i Regionovy nebo rekonstruované velké motorové vozy řady 854 určené původně především pro rychlíkovou dopravu.