Závod u „apelplacu“. Kasárna ve Stříbře mění identitu

Stříbro (Tachovsko) – Z bývalých kasáren v západočeském Stříbře, který patří mezi největší armádní areály v kraji, zmizí do měsíce poslední velké budovy – ubytovny mužstva. Do léta 2013 potom v kasárnách vyroste prvních 20 řadových domků, už do konce prosince budou v areálu také veškeré sítě pro rakouskou firmu RSF Elektronik, která by měla příští rok vybudovat závod pro zhruba 350 lidí.

Polovina 47hektarové plochy stříbrských kasáren bude určena pro průmysl a deset hektarů k bydlení. „To vznikne na místě demolovaných ubytoven, stavby bytů budou záležet na poptávce,“ řekl Vladimír Müller, prokurista české pobočky britské firmy Waystone CZ, která areál pro investory připravuje. 

Očekává se, že poptávka vzroste poté, co RSF otevře svůj závod na kabelové systémy (předpokládá se konec roku 2013) a přiláká do zóny další velké investory. Budovaných 20 domů z bývalé ošetřovny už je z poloviny prodaných a další zájemci se začali hlásit hned po začátku stavby v srpnu. Na jaře zmizí z této východní části kasáren betonová zeď a domy se propojí s městskou zástavbou. „Ve Stříbře se žádné domy nenabízí. Ceny těchto jsou nižší, než je průměr v okolí,“ dodal Müller.

Revitalizace kasáren potrvá patnáct let

Na všechny tři etapy demolic starých budov získalo město s Waystonem dotace od ministerstva pro místní rozvoj. „Z původních budov zůstala jen bývalá jídelna, která se prodala firmě Inutec na výrobu potravinářských doplňků, a proviantní sklad, který využívá firma Amfora jako logistické centrum. K prodeji dále nabízíme budovu bývalého štábu, která se nebude bourat,“ řekl Müller. Veškerý materiál z demolic se recykluje.

Podle smlouvy s městem, kterou uzavřel Waystone v únoru 2009, se očekává konec revitalizace kasáren do 15 let. Veškeré pronájmy a prodeje schvaluje zastupitelstvo. Spolupráce s radnicí funguje perfektně, také díky ní vstupuje do kasáren první velký investor, dodal Müller.