Rokycanská policie pátrá po muži nakaženém tuberkulózou

Rokycany - Policie pátrá po šestatřicetiletém Polákovi Adrianu Mastalerzovi, který utekl ve čtvrtek odpoledne z léčebny na Rokycansku a je nakažen infekční tuberkulózou. Jakékoli informace o hledané osobě přijme policie na telefonní lince 158 nebo osobně na nejbližším oddělení Policie ČR.

„Hledaný muž opustil specializovanou léčebnu na Rokycansku poté, co byl přivezen k hospitalizaci s infekční nemocí,“ uvedla rokycanská policejní mluvčí Jana Tomková. Cizinec, který má trvalé bydliště v Kladně v ulici U Výtopny, je hubený, vysoký asi 160 až 170 centimetrů, má krátké vlasy a byl hladce oholen. Oblečen byl do modré bundy a šedivých kalhot.

Policisté v rámci rozsáhlého pátrání po tomto muži prověřili vlakové a autobusové zastávky, propátrali lesní prostory a okolí léčebny. Do současné doby se hledaného muže vypátrat nepodařilo, proto žádá policie o pomoc i veřejnost.

Česko patří dlouhodobě k zemím s nejnižším výskytem TBC na světě, odborníci přesto varují před jejím výskytem v komunitách lidí bez domova. V roce 2009 bylo v ČR zrušeno plošné přeočkování jedenáctiletých a o rok později skončilo očkování všech novorozenců. Očkují se jen novorozenci v riziku, tedy z rodin z oblastí zasažených TBC nebo mající nemoc v rodině.

Výskyt nemoci v Česku každý rok klesá o asi sedm procent. Loni touto chorobou onemocnělo 595 lidí, z nich 544 mělo TBC dýchacích cest. Mezi rizikové skupiny patří vedle bezdomovců také narkomani, vězni i cizinci ze zemí, kde je výskyt choroby velký. Cizinci tvoří téměř pětinu nemocných.