Pro výstavu o Ještědu daroval vlastník hotelu původní nábytek

Liberec – Severočeské muzeum v Liberci dostala vytoužený nábytek z horského hotelu Ještěd. České radiokomunikace, které hotel s vysílačem vlastní, vzácný nábytek dlouho nechtěly vydat vzhledem k tomu, že ho už mnoho nezbývá – většina nábytku byla v minulosti rozkradena nebo je poškozena.

Původní nábytek od Otakara Binara z ještědského hotelu shánělo Severočeské muzeum v Liberci pro výstavu, která se věnuje historii hory. Jde o tzv. H systém vytvořený přímo pro hotel, ze stejných dílů jsou poličky, postele i židle. „Je to výjimečné, dělalo se to jenom pro Ještěd. Je to nábytek, který měl obrovskou návrhářskou potenci. Vlastně je to součást architektury moderního Ještědu,“ charakterizoval Binarův nábytek kurátor výstavy o Ještědu Jan Mohr.

Spokojeny jsou nakonec obě strany

Dlouze hledaná shoda s Českými radiokomunikacemi, které H moduly darovaly, ještě zdůraznila vzácnost původního nábytku. Vlastník hotelu váhal s jeho vydáním vzhledem k tomu, jak málo se ho dochovalo. Mnoho předmětů bylo rozkradeno, další jsou po 40 letech zničené. „Jsme rádi, že můžeme Severočeskému muzeu poskytnout část z historie vysílače, který je významnou kulturní památkou nejen Libereckého kraje, ale celé České republiky. Máme zájem na tom, aby byl původní mobiliář zachován i pro další generace,“ uvedl nakonec generální ředitel radiokomunikací Kamil Levinský.

Kurátory výstavy čeká před zahájením výstavy ještě mnoho práce, nábytek budou muset zrekonstruovat. „Je to tak neuvěřitelně otřískané, že se s tím musí něco udělat,“ podotkl Jan Mohr.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Nejen H nábytek

Kromě nábytku ze všestranných modulů H systému bude na výstavě k vidění i vzácnost, o které málokdo ví – nábytek z VIP pokoje vybavený v klasicistním stylu. „Nebyl zařízen moderním, hezkým nábytkem, ale až bizarně historizujícím nábytkem ve stylu konce 18. století,“ poukázal ředitel muzea Jiří Křížek.

Lidé spatří i předměty původně z hotelu získané na jiných místech. Je mezi nimi soubor původní keramiky a skla, které pro Ještěd navrhl sklář a výtvarník Karel Wünsch, kuchyňské nádobí nebo dobový jídelní lístek. Muzeum by ještě chtělo sehnat suvenýry, které mají vztah k Ještědu.

Výstava o historii Ještědu, kde bude k vidění i nábytek z horského hotelu, začne v Severočeském muzeu v Liberci v červnu. Potrvá potom celé prázdniny až do září.