Klenoty z hlubin věků vyzvednou na povrch ve Vysokém Mýtě

Vysoké Mýto - Klenoty z hlubin věků, archeologie Pardubického kraje. Tak se jmenuje putovní výstava, která je společným projektem několika odborných pracovišť. Poprvé v historii nabídne ucelený pohled na vzácné vykopávky z prozkoumaných východočeských lokalit. První zastávkou expozice je Vysoké Mýto.

Archeologické poklady vystavené na jediném místě. Stovky i tisíce let ležely ukryté v zemi, než na ně narazily detektory nebo motyčky archeologů. Výstava „Klenoty z hlubin věků, archeologie Pardubického kraje“ zahajuje dlouholetý projekt s názvem Laus archaeologiae. Ten si bere za cíl probuzení většího zájmu o archeologii u široké veřejnosti, a to ve všech regionech Pardubického kraje. Zahajovací výstava je ukázkou toho nejlepšího a nejzajímavějšího, co bylo v Pardubickém kraji objeveno při archeologických výzkumech.  

Práce archeologů je velice často v podvědomí široké veřejnosti spojena spíše s negativy, se zdržováním staveb a tak dále. Ve skutečnosti to tak úplně není. „Je to určitá historická hodnota, máme tu například šperky, které jsou krásné a drahé, ale mohou i objasnit určité historické události,“ řekl František Kašpárek, archeolog z Východočeského muzea v Pardubicích. 

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Do vitrín a podstavců archeologové usadili stovku nálezů, některé veřejnosti ukazují vůbec poprvé. I malé fragmenty a drobné vykopávky mají výjimečnou hodnotu. Návštěvníci mohou vidět například slavnou maskovitou sponu z Mikulovic, meč ze Žampachu, zlatý poklad ze Srchu nebo fragment čínské čajové misky dynastie Ming z Chrudimi. 

Z Vysokého Mýta se vzácné archeologické nálezy na jaře přesunou do chrudimských výstavních sálů. Později také do Pardubic nebo Litomyšle.