V továrně Zetor hořelo, Brnem se šířil kouř

Brno – Hustý kouř pohltil brněnské ulice v okolí továrny Zetor. Ráno vypukl požár v pronajatém skladu paliva v továrním areálu a rychle se rozšířil. K půl deváté dopoledne se hasičům podařilo požár lokalizovat. Varování před dýmem, kvůli kterému bylo vhodné nevětrat a omezit pobyt venku, stáhla městská policie o hodinu později.

O požáru se hasiči dozvěděli po sedmé hodině ráno. Vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných. Po hodině a půl dostali požár pod kontrolu, mluvčí hasičského sboru Jaroslav Haid však upozornil, že konečné dohašení plamenů potrvá ještě několik hodin. Do okolních čtvrtí se zatím rozšířil kouř z hořící budovy, kde se skladuje drcený odpad využívaný jako palivo. Strážníci vyzývali obyvatele Líšně, Vinohrad, Židenic a Juliánova, aby omezili pobyt venku a nevětrali. Dým zahalil také část Maloměřic a Brna-sever. Po dvou hodinách se kouř natolik rozptýlil, že bylo varování zrušeno.

Plameny se z hořícího skladu nerozšířily na další budovy, navíc z části budovy, která vzplála, stihli hasiči vynést pneumatiky. K požáru se kromě hasičů sjeli také odborníci na životní prostředí, kteří měřili hodnoty škodlivin v ovzduší. Podle mluvčího Haida ale nezjistili v souvislosti s požárem nebezpečné překročení limitů.

Podle mediálního zástupce Zetoru Miroslava Tomana firma budovu, která hoří, nespravuje. „Jde o místo, které má v areálu pronajaté společnost .A.S.A. Nikdo nebyl zraněn,“ odkázal Toman na firmu, která se zabývá nakládáním s odpady. Hasiči předpokládají, že příčinou požáru bylo samovznícení haldy odpadu ve skladu.

  • Zásah v areálu fy Zetor autor: Igor Zehl, zdroj: ČTK
  • Zásah v areálu fy Zetor autor: Igor Zehl, zdroj: ČTK