Jsou na královéhradeckém krajském úřadě odposlechy?

Hradec Králové - Těsně před volbami si nechali zkontrolovat kanceláře hejtman a radní Královéhradeckého kraje kvůli obavám z odposlechů. Podezření měl hlavně senátor, první náměstek hejtmana Josef Táborský. Soukromá firma, která kanceláře kontrolovala jako první, možnou instalaci odposlechových zařízení připustila. Policie ale nic nenašla.

Vicehejtman Josef Táborský (ČSSD) se obával odposlechů ve stěně kanceláře, proto si zavolal soukromou firmu. Znalci mu na dvou místech označili možné odposlechy. „Dostal jsem určité signály, že je možné, že je u mě prováděn odposlech,“ říká. Táborský rozhodoval o projektech kraje s evropskou dotací, jeho kolega za sádrokartonovou příčkou Josef Ješina (ČSSD) o miliardě ročně pro veřejné dopravce. Podezření vyslovené kolegou ho zaskočilo. „Bral jsem to tak, že to patří ke koloritu této společnosti, že nikdo nevěří nikomu,“ poznamenal.

Soukromá kontrola kanceláře senátora Táborského stála podle jeho slov pouze 11 tisíc korun. Policisté pak přišli služebně. Trojice policejních expertů důkladně zkontrolovala kanceláře hejtmana i radních. Nic nenašla. „Policie prověřila sedm kanceláří nejvyšších představitelů krajského úřadu s negativním výsledkem,“ potvrdila mluvčí královéhradecké policie Lenka Burýšková. Kraj kanceláře kontroloval už na začátku minulého volebního období, ani tehdy ale nic nenašel.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)