Ve Stojčíně stavějí legendárního plivače ohně - Spitfire

Stojčín – Fanoušci letecké historie z českého Spitfire klubu v současnosti dokončují ve Stojčíně u Žirovnice repliku legendárního stíhacího letounu Spitfire 9. Model s atraktivním měřítkem 1:1 věrně dokumentuje stroj, v němž za 2. světové války brázdili válečné nebe také českoslovenští letci ve službách královského letectva (RAF). Zvenčí zbývá konstruktérům jen přišroubovat kulomety, antény nebo zrcátka a uvnitř hlavně vyladit řízení.

Řadu drobností autoři detailně propracovávají, třeba palubní desku s originály měřících přístrojů. Model poslouží pouze statickým ukázkám, kdyby dokázal i vzlétnout, vyšplhaly by se náklady na jeho výrobu nad 30 milionů korun. I tak stála dosavadní realizace zhruba desetkrát méně.

„Je to velmi finančně náročné. Protože to už děláme delší dobu z nadšení, aby to bylo perfektní, jdou náklady do milionů korun,“ řekl jednatel Aero Composites Karel Faltus. Stavitel replik bojových letadel Petr Svoboda dodává, že konstrukce model už ukradla autorům kolem šestnácti tisíc hodin během asi 11 měsíců. „Tempo je vražedné, nasazení veliké,“ zhodnotil práci.

Reportáž Radovana Daňka o stavbě modelu Spitfire (zdroj: ČT24)

Za myšlenkou vyrobit maketu legendárního letadla stojí český Spitfire klub. Usiluje o připomínku českých letců v bojích druhé světové války. Prezentace letounu má odstartovat s výstavami a leteckými dny v příštím roce. Oficiální křest by měl ale proběhnout až v červnu při aviatické pouti v Pardubicích.