Chrastava vyhrála spor o kanalizaci

Chrastava – Chrastava definitivně vyhrála soud nad libereckou firmou Integraf, šlo o sedmimilionovou pokutu. Nejvyšší soud dal za pravdu nižším instancím. Město navíc nemusí stavaři platit ani poslední fakturu za dva miliony. Ve sporu jde o špatně a taky pozdě postavenou kanalizaci. Chrastava firmu zažalovala už v roce 2003.

Nepovedená kanalizace stála na začátku soudních tahanic, které trvaly 9 let. Čekání se ale Chrastavě vyplatilo. Za každý rok jeden milion. Celkem 7 milionů musí stavař zaplatit v hotovosti jako pokutu, další 2 miliony pak město ušetří, protože nemusí platit poslední fakturu.

Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig potvrdil, že firma skutečně nesplnila své závazky, a proto soud určil sankční poplatek. Kanalizaci Integra předala v roce 2000. Už po několika týdnech se začaly šachty a vpusti propadat. Město pak čekalo na opravu skoro dva roky, firma totiž problém odmítla řešit.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Podle starosty Chrastavy Michaela Canova (SLK) měla firma za to, že jí sankce nehrozí. Integra se ke sporu nevyjádřila. Majitel je prý celý den zaneprázdněný a mimo signál mobilního telefonu. Utržené peníze chce starosta dát do sportu, ve městě má vyrůst multifunkční sportoviště.

Konečné slovo budou mít zastupitelé. Sedm milionů už je na účtech města. Jde o skoro desetinu letošních příjmů městské kasy.