Trasu rychlostní silnice R35 soud nezrušil

Pardubice – Trasa plánované rychlostní silnice R35 v Pardubickém kraji se nebude měnit. Návrh na vyškrtnutí její části ze zásad územního rozvoje Pardubického kraje zamítl krajský soud. O zrušení krajem schválené trasy usilovaly dvě obce a další subjekty, výhrady se týkaly vedení R35 na Svitavsku.

Poté, co krajský soud zamítl žalobu na trasu rychlostní silnice R35, nic nebrání přípravě její stavby. Žalobci – obce Sedliště a Bohuňovice, Milan Franta a Zemědělské obchodní družstvo Opatovec – mohou podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, ta však nemá odkladný účinek na stávající rozsudek. Ministerstvo dopravy vyčlenilo na příští rok peníze, které mají umožnit výkup pozemků pro úsek R35 z Opatovic nad Labem k Ostrovu na Chrudimsku. Pro stavbu Časy–Ostrov už je vydáno územní rozhodnutí. Práce na stavbě rychlostní silnice by měly začít za dva roky, skončí do roku 2020.

Pardubický kraj musel v minulosti trasu R35 měnit. Proti vedení desetikilometrového obchvatu Litomyšle protestoval majitel pozemků, po kterých měla silnice vést. Soud se za něj postavil, kraj tak musel posunout R35 dále od města.

Rychlostní silnice R35 má Pardubickým krajem procházet od křižovatky s dálnicí D11 u Opatovic, kolem Holic, Vysokého Mýta, Litomyšle, Svitav a Moravské Třebové. Se stávající silnicí I/35 nebude mít s několika krátkými výjimkami shodnou trasu. Staré silnici odlehčí, současně společně s dálnicí D11 a budoucí rychlostní silnicí R43 nabídne alternativní spojení Praha–Brno k dálnici D1 a zrychlí silniční spojení mezi Prahou a Ostravou.