Parkovací dům má spasit hradeckou nemocnici

Hradec Králové – Nový parkovací dům má vyřešit potíže s parkováním, které dennodenně zažívají pacienti a další návštěvníci, ale i zaměstnanci v areálu královéhradecké Fakultní nemocnice. Trnem v oku je ale připravovaná stavba firmě ISP, která má s městem třicetiletou smlouvu na provozování parkování v ulicích.

Problémy s parkováním jsou v královéhradecké nemocnici největší ráno. „Mezi sedmou a desátou hodinou přijede do nemocnice zhruba tisíc pacientů,“ uvedl náměstek ředitele nemocnice Zdeněk Tušl s tím, že v areálu je pouze 820 parkovacích míst. Parkovací dům je tak podle vedení špitálu jediné možné řešení.

Zatím se ozvala jedna firma, která by chtěla parkovací dům postavit a provozovat – a také jedna, která by ho postavit nechtěla. Společnost ISP – dříve Atol – záměr kritizuje, sama totiž má třicetiletou smlouvu na provozování parkování v Hradci Králové. Podle magistrátu je ale místo, kde má nový parkovací dům stát, mimo vyhrazenou zónu, kterou ISP ovládá.

Nový parkovací dům má stát u vjezdu do areálu fakultní nemocnice. „Probíhá směnný proces s Fakultní nemocnicí. Pozemky o výměře zhruba tři čtvrtě hektaru bude potom město prodávat investorovi,“ řekl Ondřej Votroubek z královéhradeckého magistrátu.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Díky novému domu by se měl počet parkovacích míst pro návštěvníky nemocnice zvýšit o 860. Vedení nemocnice ale upozorňuje, že bude nutné zajistit, aby lidé parkovací dům skutečně využívali. „Musíme mít vliv na cenu parkování, protože by jedna nebo druhá varianta mohla způsobit velký problém – buď přetížení nemocnice, nebo přetížení domu a nikdo do nemocnice,“ upozornil náměstek Tušl.

Možnost odstavit auto v parkovacím domě u vjezdu do nemocnice by mělo být možné do tří let.