Liberec našel banku na 150milionovou půjčku

Liberec - Po osmi měsících vyjednávání našel Liberec banku, která mu půjčí 150 milionů korun. Nejzadluženější krajské město v Česku peníze potřebuje na předfinancování projektů, na které má přislíbené evropské dotace. Opozice ale varuje, že dotace nemusí přijít v plné výši a pak by měla městská kasa problém se splacením.

Mezi projekty, na které má Liberec přislíbené peníze z evropských fondů, patří například kontroverzní rekonstrukce lázní, výstavba nového zázemí pro zoo, nebo modernizace hřišť. Než ale dotace přijdou, musí Liberec platit práce ze svého a peníze na to nemá. Půjčí si proto 150 milionů Kč. „Ta cesta byla složitá a klopotná, výběrové řízení jsme zahájili už v únoru letošního roku, takže to bylo těžké, nicméně s těmi výslednými podmínkami jsem spokojen,“ uvedl Jiří Šolc, ekonomický náměstek primátorky Liberce.

Město bance zastaví multifunkční halu za půldruhé miliardy 

Liberec měl velký problém úvěr získat. Za neochotou bank městu půjčit stojí podle vedení města špatný mediální obraz.

Liberec má nálepku korupčního města a navíc ho tíží dluh přesahující 2 miliardy korun. Přitom jen tento úvěr se skoro 5% úrokem městská kasa přeplatí o 11 a půl milionu korun.

150 milionů musí splatit do konce roku 2015. Pokud ne, přijde o multifunkční halu za skoro jeden a půl miliardy, varuje opozice. Právě arénu totiž město bance zastaví. „Mohlo by dojít k situaci, kdy město nebude mít na splácení úvěru, pak by přišla na řadu zástava, a to by bylo velmi špatné,“ uvedl Tomáš Hampl, opoziční zastupitel Liberce.

Multifunkční aréna v Liberci
Zdroj: ČT24

„Není jasné, z čeho město bude všechny svoje úvěry splácet a hrozí, že o svůj majetek přijde. Valí svoje závazky před sebou jako balvan a hrozí, že příští rok na to dojede,“ uvedl Jaromír Baxa, opoziční zastupitel Liberce.

Ročně vydá Liberec na splátky úvěrů 170 milionů, z toho 100 milionů jsou jen úroky. Přesto si město dlouhodobě drží dobrý rating Aa2. Nový úvěr hodnocení nezhorší.

„To jsou peníze pouze na předfinancování, my z toho nebudeme hradit naše podíly,“ dodal Šolc. Konečné slovo budou mít 25. října zastupitelé. Ekonomický náměstek primátorky ale bouřlivou diskuzi neočekává.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)