Zápach z ropných lagun sužuje Vratimov

Vratimov - Obyvatele Vratimova v Moravskoslezském kraji trápí ekologický problém. Každodenní realitou je pro ně ostrý zápach, prach a toxické látky vytékající do místní říčky. Z kalů vytěžených v ostravských ropných lagunách tady místní firma míchá palivo. Česká inspekce životního prostředí teď bude zjišťovat, jestli je vše v souladu se všemi předpisy a jestli má společnost patřičná povolení.

Zástupci firmy Simul Trust, která palivo ve Vratimově míchá, dnes nezvedali telefon. Kaly kupují od sdružení Čistá Ostrava, které na likvidaci ropných lagun dostalo peníze od státu. „Mrzí nás, že pocit osobní pohody občanů Vratimova je narušen dočasným využitím areálu v jejich obci jako překladiště, ale bohužel zápachu nelze zcela zabránit,“ napsala firma v e-mailu.

„Jelikož se jedná opravdu o nebezpečné látky, tak by sdružení Čistá Ostrava mělo sledovat, jak je s tím materiálem nakládáno a kam jde,“ uvedla vedoucí pobočky sdružení ARNIKA Vendula Krčmářová. Stejný názor má také vratimovská radnice. Se žádostí o pomoc se obrátila na krajský úřad i na magistrát Ostravy. Problémem by se měl podle vedení obce zabývat stát, který sdružení Čistá Ostrava likvidaci lagun svěřil. „Mrzí mě, že víceméně za státní peníze, za státní dotace, dochází k devastaci životního prostředí tady v okolí,“ řekla dnes starostka Vratimova Dagmar Hrudová (ČSSD).

Reportáž Venduly Horníkové a Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí má údajně příslib, že veškeré palivo bude do konce února z Vratimova odstraněno. „Jedná se o palivo, které na té ploše nemá co dělat, protože podle našeho zjištění vykazuje nebezpečné vlastnosti,“ doplnil ředitel České inspekce životního prostředí Ostrava Karel Kozubek. Česká inspekce životního prostředí zahájí ve Vratimově oficiální šetření v pondělí 31. ledna.

Ropná laguna ve Vratimově
Zdroj: ČT24