Z lesů mizí dřevo ve velkém

České Budějovice - Hned dvě rozsáhlé krádeže dřeva šetří jihočeští policisté. Z lesů na Jindřichohradecku a Českobudějovicku zmizely stromy za víc než sedm set tisíc korun. Policisté přitom ještě neuzavřeli loňskou krádež dřeva s přibližně stejnou výší škody.

Majitelce lesa na Jindřichohradecku zmizelo za poslední dva roky dřevo za téměř čtyři sta tisíc korun. Na místě našla jen pařezy a kůru. „Zatím neznámý pachatel vykácel tři sta padesát kusů borovic starých osmdesát let,“ upřesňuje škody mluvčí jindřichohradecké policie Hana Millerová. 

Z lesů na Hlubocku zase zmizely nehlídané vytěžené smrky. Z ukradených sto třiceti kubíků dřeva by se za rok dalo například vytopit šest rodinných domů. Zatím stále neobjasněná zůstává loňská krádež dřeva z lesů na Českokrumlovsku. Zmizelo dřevo za šest set tisíc korun, což je přibližně dvacet pět plně naložených kamionů. „Tento případ je v současné době rozpracován. Jedná se o rozsáhlou kriminální činnost na území Čech,“ říká mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Jihočeském kraji Milan Bajcura.   

Na takto objemných krádežích se podle zkušeností dřevozpracovatelů velmi často podílejí samy těžební firmy. „Takto ukradené dříví je nutné poté zlegitimizovat, anebo prodat tzv. bez papírů,“ vysvětluje prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný. 

Zloději si obvykle vytipovávají lesy, které nejsou důsledně hlídané, nebo jsou v blízkosti těžby. Policie už kvůli rostoucímu počtu krádeží chystá speciální opatření. Auta převážející dřevo bude kontrolovat. „Budou kontrolováni všichni řidiči, kteří převážejí jak drobné dřevo, tak i větší náklady. Policisté budou kontrolovat doklady i původ, odkud dřevo pochází,“ slibuje Milan Bajcura.  

Dřevo často ale mizí i přímo při těžbě. V takovém případě dřevaři vypnou počítače na strojích a kácejí dál na černo.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)