Železný Brod získal dotaci na terminál, vznikne do dvou let

Železný Brod (Jablonecko) – Nový autobusový terminál u nádraží, o jehož výstavbu usiluje město už dlouho, vznikne v Železném Brodě do dvou let. Regionální rada schválila městskou žádost o dotaci 55 milionů z Regionálního operačního programu Severovýchod.

Evropská dotace by měla pokrýt většinu z nákladů odhadovaných na 65 milionů. V rámci výstavby nové autobusové stanice se promění celé nádraží, cestování se tak zpříjemní i těm cestujícím, kteří využívají vlak. „Vstup do města od vlaku pro turisty i místní je hodně nedůstojný. Rekonstrukci potřebuje i stávající autobusové nádraží. Město projekt posune hodně dále,“ shrnul železnobrodský starosta André Jakubička.

Daniel Mach z městského úřadu:

„Počítáme, že zahájení stavby bude nejdříve v květnu, v červnu příštího roku a dokončení stavby v roce 2014.“

Staré autobusové nádraží v Železném Brodě se po dokončení terminálu u železniční stanice zmenší. V současnosti jsou od sebe obě stanice vzdáleny asi půl kilometru, což podle starosty komplikuje přestupování. Ústřední stanoviště autobusů se proto přestěhuje k železnici, současně ale budou autobusy zastavovat i v centru. „Na stávajícím autobusovém nádraží zůstanou čtyři průjezdné zastávky,“ přiblížil starosta.

Konečná podoba terminálu bude skromnější oproti původnímu projektu, se kterým přišlo město předloni. Na stavbu za sto milionů ale radnice nezískala dotaci, a tak se v Železném Brodě zatím nic nezměnilo. Nová verze už nepočítá se stavbou okružních křižovatek u nádraží, parkovacím domem, menší rozsah bude mít také úprava starého autobusového nádraží.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)