Kouda i Markvart z kauzy Severozápad opustili vazbu

Ústí nad Labem - Bývalého náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu a ředitele dotačního programu Severozápad Pavla Markvarta propustili z vazby. Oba muže zadržela policie na začátku září kvůli podezření z machinací s evropskými dotacemi v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad. Důvody pro jejich držení ve vazbě prý pominuly.

Koudu a Markvarta policie zatkla 4. září. Ze zneužití pravomocí a poškozování zájmů evropských společenství je v případu obviněno šest lidí, jimž hrozí až 12 let vězení. Kromě obou mužů, na které byla uvalena vazba, jde i o dva Markvartovy předchůdce v čele úřadu, Petra Vráblíka a Petra Kušnierze. Státní zástupce se původně obával toho, že by Kouda a Markvart mohli pokračovat v trestné činnosti a ovlivňovat svědky. Oba ale vzápětí odešli ze svých funkcí, takže od začátku října u nich soud potvrdil jen druhý důvod pro vazbu.

Důvody k držení Koudy a Markvarta ve vazbě prý pominuly 

Kouda i Markvart měli původně zůstat ve vazbě až do začátku ledna příštího roku. Státní zástupce je propustil už teď, řekl Sabotinov. „Pan Kouda byl dnes po 9:00 propuštěn. Podle rozhodnutí krajského státního zástupce pominuly důvody pro vazbu,“ řekl Sabotinov. Kouda je zatím nejvýše postaveným člověkem, kterého zasáhla série skandálů okolo rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Pro oba kraje se má z evropských fondů rozdělit celkem 19 miliard korun, z toho 16 miliard už zná své adresáty. Proplácení peněz je ale pozastaveno. Kouda byl druhým mužem krajské kandidátky, po zatčení byl vyškrtnut. 

Podání obžaloby na oba politiky zřejmě ještě chvíli potrvá. „Ještě se čeká na posudky z oboru kybernetiky, od toho se bude odvíjet další postup. Zda to bude do konce roku, to nelze říct,“ dodal státní zástupce. V prvním ze tří případů, v nichž je podle policie zapojený Kušnierz, uběhlo od zadržení do prvního rozsudku 16 měsíců a o odvolání se zatím nerozhodlo. Za přijímání úplatku a vydírání byl napoprvé odsouzen na 7,5 roku.

Důležité okamžiky kauzy ROP Severozápad

  • 22. března 2011: Policie prohledala sídlo dotačního úřadu a zadržela mj. ředitele Petra Kušnierze. O dva dny později na něj soud uvalil vazbu. Letos byl Kušnierz nepravomocně odsouzen k 7,5 roku vězení kvůli korupci.
  • 1. ledna 2012: Do čela úřadu nastoupil po dlouhém faktickém bezvládí Pavel Markvart.
  • 23. května 2012: Opoziční politik Leo Steiner, který krátce pracoval na dotačním úřadě, promluvil o korupci a klientelismu při rozdělování dotací.
  • květen, červen 2012: Proběhly audity objednané ministerstvem financí a později Evropskou komisí.
  • 4. června 2012: EK pozastavila vyplácení peněz pro ROP Severozápad.
  • léto 2012: Policie opakovaně prohledala sídlo dotačního úřadu.
  • 4. žáří 2012: Zadržen a obviněn byl ředitel Markvart, později byl poslán do vazby. Spolu s ním byl zadržen a později do vazby poslán tehdejší náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda, obviněni byli i dva Markvartovi předchůdci v čele úřadu. Policie je podezírá z ovlivňování přidělování dotací