Budovy Senátu i Poslanecké sněmovny se otevřely návštěvníkům

Praha - Významné instituce se dnes při příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu otevřely veřejnosti. V Praze tak lidé mohli navštívit Poslaneckou sněmovnu, Senát, Obecní dům a rezidenci pražského primátora. Této možnosti využilo několik tisíc lidí.

Sídlo Senátu dnes navštívilo na 2 300 lidí, kteří si kromě samého objektu mohli prohlédnout i dvě výstavy, informovala o tom Pavlína Heřmánková z oddělení vztahů s veřejností. Návštěvníci si mohli projít například Jednací sál, kde se konají schůze Senátu, Prezidentský salonek či Přijímací salonek předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD). Ve Valdštejnském paláci si mohli projít výstavu Bystřická zrcadlení a v Trčkovské galerii jim byla k dispozici stálá výstava protokolárních darů. Heřmánková připomněla, že řada historických prostor Valdštejnského paláce je přístupná každý víkend. „Jen za loňský rok je zhlédlo takřka 200 000 lidí,“ uvedla.  

Sněmovna i Senát pořádají dny otevřených dveří dvakrát ročně, 28. října a 8. května.

Ve sněmovně si dnes lidé mohli prohlédnout hlavní jednací síň, zasedací místnosti a kanceláře některých sněmovních výborů. Možnosti prohlédnout si místo, kde se scházejí poslanci, dnes využilo asi 1 100 lidí, přibližně stejný počet jako v minulých letech,„ uvedl Stanislav Vejvar z tiskového odboru. Průvodci hosty seznámili s architektonickými zajímavostmi, historií a se současným využitím sněmovních budov. “Nejvíce dotazů tradičně směřovalo na hlavní jednací sál," uvedl Vejvar.

Den otevřených dveří v Senátu a Poslanecké sněmovně (zdroj: ČT24)

Stovky lidí dnes navštívily také rezidenci pražského primátora na Mariánském náměstí. Podle mluvčí pražského magistrátu Terezy Králové byli mezi návštěvníky i cizinci. Rezidence, která je součástí budovy městské knihovny, je vyzdobena ve stylu art deco. Slouží reprezentačním účelům, zástupci města tam většinou vítají hosty. Součástí budovy je i byt, ale primátoři tam až na výjimky nebydleli. Mimo Prahu pak u příležitosti státního svátku své reprezentační prostory otevřela třeba radnice v Liberci.

Nejvíce lidí si přišlo prohlédnout Obecní dům, významnou secesní památku navštívilo 3500 zájemců z Česka i ze zahraničí, informovala její manažerka Michaela Černohorská. Jedna z nejvýznamnějších budov v Praze si v letošním roce připomíná 100 let od otevření a návštěvníkům mimo jiné nabídla výstavu s názvem 1912, na níž mohou zhlédnout díla slavných českých výtvarníků, která se tu vystavovala právě před sto lety.