Paintball ať zachrání staré lázně, povolili památkáři

Plzeň – Netradiční způsob, jak zachránit plzeňské mětské lázně, schválil magistrátní památkový odbor. Nic tak nestojí v cestě proměně bývalých lázní na paintballové hřiště. Společnost DPZ Consulting si budovu pronajala od vlastníka, italského podnikatele Pierluigiho Cardoselliho. Ten v budoucnosti chce lázně zrekonstruovat.

Paintballové střety budou v městských lázních probíhat nejméně tři roky, než začne slíbená oprava. Budova by tak neměla dále chátrat, provozovatel neobvyklého hřiště její stav zabezpečí. První paintballová hra je naplánována na 11. listopadu.

Nájemce musel památkářům prookázat, že paintballové hřiště nebude mít na stav památky „defraudující účinek“. Zástupci firmy zdůrazňují, že výsledek má být zcela opačný. „Bude mít řádná pravidla, jen ku prospěchu věci. S tímto názorem se ztotožnil i nadřízený orgán, Národní památkový ústav v Plzni,“ řekl Petr Papež z DPZ Consulting. Dodal, že střílení z kuličkových pistolí nemůže ublížit objektu, který během skoro dvacetiletého chátrání připravili zloději o veškeré kovové vybavení včetně vodičů a výtahu.

Příznivci paintballu se budou pohybovat pouze zhruba ve třetině objektu. I zbytek ale může nalézt využití. Městští památkáři povolili užívání lázní i pro pořádání sportovních a kulturních akcí. Úvodní vystoupení architektů, urbanistů a umělců Pecha Kucha proběhne již 2. a 3. listopadu.

Městské lázně v Plzni vznikly na počátku 30. let minulého století, jejich autorem byl architekt Bedřich Bendelsmayer – též tvůrce např. několika secesních budov na Václavském náměstí v Praze nebo sídla vrchního soudu tamtéž. Současná podoba lázní má původ v 70. letech.