Chátrající krumlovské školy zachrání nový majitel, krajský úřad

Český Krumlov - Chátrající areály dvou středních škol nedaleko centra Českého Krumlova, na jejichž mnohamilionové opravy město nemělo peníze, koupil kraj. Radnice je prodala za šest milionů a utržené peníze použije na opravu stadionu. Pro studenty zdravotnické a uměleckoprůmyslové školy se nic nemění, dál pokračují ve výuce. Naopak kraj, který je zřizovatelem obou zařízení, chce do záchrany budov investovat.

Střední odborná škola zdravotnická a Střední uměleckoprůmyslová škola sv. Anežky České sídlí v areálech v ulici Tavírna již dvacet let, celou dobu za ně kraj platí městu nájem, který momentálně činí téměř 400 tisíc korun ročně. Budovy ale léta chátrají a radnice tvrdí, že na jejich opravy nemá peníze. Proto se je rozhodla prodat. „Nabídka města byla asi třicet nebo pětatřicet milionů korun,“ říká krumlovský starosta Dalibor Carda (ČSSD).

Zájemce o koupi areálů ale město dlouho nemohlo sehnat, muselo proto radikálně snížit jejich cenu. Nakonec o ně projevil zájem kraj, který je chce také rekonstruovat. „Kraj koupí budovy škol od města za zhruba šest a půl milionu korun a bude do nich muset dál investovat,“ potvrdila mluvčí krajského úřadu Kateřina Koželuhová.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)