Dražší voda, odpad i doprava? V Táboře koluje petice

Tábor - Plány táborské radnice zdražit vedle vody i odpad a městskou dopravu přiměly obyvatele města k sepsání petice. Během čtyř dní ji podepsaly tři tisíce lidí. Cenu vody už nezmění, o dalším plánovaném zdražení ale radnice ještě bude jednat. Rozhodování o něm i kvůli petici zastupitelé odložili.

Vodné a stočné v Táboře už zdražilo. Od 1. října vyjde obyvatele jeden kubík vody na sto korun, tedy o jedenáct korun více. „Finanční model, od kterého se odvíjí i cena vody, je ovlivněn zejména splácením úvěru, za který byla zrenovována zejména kanalizační síť,“ uvedl Jiří Fišer, starosta Tábora.

Zdražit chtělo město ale i svoz odpadu. Proti plánu zvýšit poplatek zhruba o dvě stě dvacet korun za osobu se lidé otevřeně postavili. Odpadové hospodářství stojí město ročně 34 milionů korun. Více než polovinu doplácí z rozpočtu. „Osobně bych to viděl na zdražení asi o sto korun. Vnímám tu veřejnou reakci a je potřeba na to reagovat,“ dodal starosta.

Čím dál víc doplácí radnice i na městskou hromadnou dopravu. Cena jízdenek stoupla už loni. Další zdražení by se teď mělo týkat výhradně seniorů ve věku od šedesáti do sedmdesáti let. Město už na dopravu nedostává státní dotaci a změnou chce reagovat na stoupající cenu pohonných hmot. Jsou ale i oblasti, kde radnice nezdražuje. Nezvýšilo se nájemné ani daň z nemovitosti a parkování dokonce zlevnilo.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)