Česko zasáhl silný vítr, komplikoval dopravu

Praha - Silný vítr v noci zaměstnával hasiče. Na Táborsku a Českomoravské vrchovině zkomplikoval provoz na čtyřech železničních tratích. Zpoždění mají stále vlaky na dalších pěti trasách na Moravě. Na Vysočině a Pardubicku spadlé stromy přerušily provoz i na některých silnicích. Vítr místy dosahoval rychlosti až 133 kilometrů za hodinu.

V sedm hodin ráno zastavil spadlý strom trať mezi Chýnovem a Obrataní na Táborsku. „Další čtyři spoje byly nahrazeny autobusovou dopravou a zhruba po desáté hodině byl provoz obnoven,“ charakterizoval potíže, které počasí způsobilo, krajský ředitel ČD Jiří Kafka.

Až do dvanácti hodin komplikovaly spadlé stromy provoz na tratích také v okolí Nezamyslic, Zábřehu na Moravě a Šumperku. Popadané stromy blokovaly provoz ale i na silnicích. Jen na Vysočině museli hasiči v noci vyjíždět až jedenáctkrát. Stejná situace se opakovala v Pardubickém kraji.

Kromě popadaných stromů museli hasiči vyjíždět také k přetrhaným drátům elektrického vedení, poškozeným střechám a reklamním tabulím.

Vítr místy dosahoval síly orkánu

„Vůbec nejsilnější vítr fouká na Sněžce, kde se jedná až o mohutnou vichřici. Ve dvě hodiny v noci tu byla zaznamenána průměrná rychlost větru 30 metrů za sekundu (108 kilometrů za hodinu),“ uvedl meteorolog Pavel Borovička. Vichr zasáhl především hory na severu území. Na vrcholku jesenických hor dokonce dosahoval síly orkánu, až 133 kilometrů v hodině. Podle meteorologů je to dosud nejvyšší naměřená rychlost v celém regionu. „Jeho největší intenzita byla kolem jedné až druhé hodiny ráno,“ řekl velitel hlinských hasičů Hynek Weber.

Kvůli silnému větru horští záchranáři nedoporučují horské túry. Během odpoledne má vítr v Česku slábnout. Výstraha ale platí dál pro Vysočinu, Královéhradecký a Pardubický kraj až do dnešních osmi hodin večer. Pro Moravskoslezský, Liberecký a Olomoucký kraj ji meteorologové zmírnili na oblasti od osmi set metrů výš. Přesto doporučují ve všech oblastech zvýšenou opatrnost, hlavně řidičům.

Silný vítr zasáhl jižní a východní Čechy (zdroj: ČT24)