Pardubicko bojuje s dluhy nemocnic, pět z nich spojí v holding

Pardubice - Kromě nových smluv s pojišťovnami a tlaku na redukcí lůžek se nemocnice na Pardubicku musí potýkat také se zadlužením nemocnic. Nové vedení plánuje vyrovnat rozpočet 5 nemocnic – těm totiž stačily 4 roky na vytvoření ztráty téměř půl miliardy korun. Jedním z opatření je sloučení pod jediný holding.

Zdravotnictví v Pardubickém kraji je jednou z největších výzev jeho představitelů. Co do výše úhrad od pojišťoven je na posledním místě z celé České republiky. V současnosti ale kraj řeší hlavně recept, jak vyléčit chronicky zadlužené nemocnice. Rozhodl se, že nebude znovu spoléhat na záplatu pomocí finanční injekce.

Pět citelně zadlužených nemocnic proto nově připadne pod jednotný holding Pardubického kraje. „Je to jediný způsob, jak zdravotnictví účelně řídit tak, aby to nebylo pět konkurujících si společností,“ přiznal ředitel Pardubické krajské nemocnice Tomáš Gottvald.

Pardubický kraj ale čeká ještě důležitější krok. V počtu nesplacených úhrad od pojišťoven je totiž poslední v republice. Krajské nemocnice také čekají složitá jednání s odboráři. Zdravotníci totiž dlouhodobě požadují zvýšení platů. I přes finanční problémy kraj nepočítá s tím, že by některá oddělení v nemocnicích svěřil soukromým firmám.

Samotné oddlužování nemocnic je zřejmě práce na několik let. Zlepšit situaci se už ale podařilo například v pardubické nemocnici, která se před časem ocitla na hranici bankrotu.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)