Sklárny ve Světlé kvůli poklesu exportu znovu propouští

Světlá nad Sázavou – Ani celý rok netrvala radost skláren ve Světlé nad Sázavou z nové pece. Na začátku ledna sice zprovoznili novou linku a přibrali 60 nových pracovníků, nyní je stejné množství lidí na odchodu. Kvůli poklesu poptávky na arabském a řeckém trhu měla firma měsíčně až o 9 milionů méně.

V lednu 2012 sklárny spustily novou linku, k šesti stovkám zaměstnanců nabrali dalších 60 a doufali, že tak symbolicky ukončí těžké období. Nová linka vyráběla nejžádanější zboží, tedy hlavně vázy a mísy. Vzestup ale trval až do začátku listopadu – první den v měsíci se linka zastavila.

„Zaznamenali jsme nějvětší propad u arabských odběratelů, zejména v Íránu, kde došlo k devalvaci měny,“ vysvětluje ředitel Crystalie Bohemia Martin Fait. Výpověď dostalo celkem 59 lidí. Mezi prvními přišli o práci brigádníci, ihned poté lidé se smlouvou na dobu určitou.

Srovnání nezaměstnanosti v regionu
Zdroj: ČT24

Osob, kterým firma bude vyplácet odstupné, je podle Faita 25. Podle znalců místních poměrů jde ale o slabou kompenzaci. Úřad práce eviduje na Světelsku pouhých 5 volných pracovních míst. Nezaměstnanost tam sice oproti loňsku výrazně nenarostla, ale i tak jde o region, kde je nejvíc lidí bez práce.

Ředitel skláren ale pro příští rok slibuje nová pracovní místa. Na jaře chce spustit novou multifunkční linku, kde by našlo práci zhruba 30 až 50 lidí. V říjnu vyjelo ze světelských skláren zboží za 77 milionů korun. Stejný obnos se čeká také v listopadu. Další zboží za zhruba 150 milionů ale stále čeká na skladě.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)