Co chybí plzeňské katedrále? Druhá věž

Plzeň – Jak by vypadala plzeňská katedrála sv. Bartoloměje, kdyby se město dnes rozhodlo dostavět druhou věž, kterou plánovali již středověcí stavitelé svatostánku? Otázkou se zabývali architekti, kteří se zúčastnili soutěže plzeňských kaváren. Návrhy vystaví, skutečná dostavba druhé věže ale není v plánu.

Někteří Plzeňané by chtěli zopakovat to, co se podařilo téměř před sto lety v Praze – dostavět katedrálu. Z plánované druhé věže dnes zbývá pouze sokl, síť kaváren proto uspořádala soutěž, jak by měla vypadat. Přišlo celkem 137 návrhů. „Některé stavěly hmotné věže přímo na soklu té původní, jiné ji postavily do náměstí. Některé byly nehmotné, to znamená, že byly z kouře nebo světel,“ představil návrhy architekt a člen poroty Jiří Boudník.

Porotu nakonec nejvíce zaujal návrh filmového architekta Vladimíra Heisera. Jeho elegantní úzká věž je sice vyšší než ta původní, ale není dominantní. „Je to zlatý jehlan nebo protažená pyramida. Je ze železa s povrchovou úpravou zlata, takže koresponduje s kašnami, které jsou na náměstí,“ poukázal Jiří Boudník.

Katedrála svatého Bartoloměje se začala stavět po roce 1295 a byla dokončena počátkem 16. století. Proč má nakonec jenom jednu věž, není jisté. „Začala být stavěna, nicméně z nějakých důvodů, pravděpodobně šlo o důvody finanční, byla tato stavba přerušena,“ představil jeden možný důvod David Růžička z Národního památkového ústavu. Různé prameny také uvádějí, že mohla druhá věž vyhořet nebo zkrátka vyšly kostely se dvěma věžemi „z módy“.

Reportáž Miroslavy Vejvodové (zdroj: ČT24)

Kdyby dnes měla druhá věž skutečně vzniknout, pravděpodobně by se stala předmětem ostrých sporů. Ani porotci architektonické soutěže nemají jasno. „Když jsem o tom prvně slyšel, tak mi to připadalo zcela absurdní. Můj závěr je asi takový, že to je mimořádně náročný úkol. To není záležitost na desetiletí, to je dialog s historií,“ řekl plzeňský biskup František Radkovský, který v porotě zasedal.

Lidé si budou moci soutěžní návrhy prohlédnout na výstavě koncem roku.