Skládku textilu v Arnolticích zřejmě někdo zapálil úmyslně

Bulovka (Liberecko) – Požár skládky v bývalém seníku v osadě Arnoltice u Bulovky na Liberecku zřejmě někdo způsobil úmyslně. Podle vyšetřovatelů tomu odpovídá rychlost, s jakou se oheň po seníku rozšířil, i vysoká teplota kolem 1000 stupňů Celsia. Právě extrémní žár ale všechny případné důkazy zničil.

Požár v hale někdejšího seníku vypukl v pátek, hasiči nechali starý textil vyhořet a uhasili ho až v neděli. Objekt i během pondělí hlídali, protože se objevovala další ohniska. Ačkoli už je oheň uhašen, hasiči i starostka Bulovky vyzývají obyvatele Arnoltic, aby nevětrali.

Až tři tisíce tun textilu byly nahromaděny v plechové hale o rozměrech 60 krát 20 metrů, zaplňovaly ji do výše pěti až šesti metrů. Hořet začalo velmi rychle, záhy se v hale propadala střecha, a proto nechali hasiči textil vyhořet. Nyní je na místě jen polozřícená konstrukce seníku a necelých pět set tun odpadu. Obec už řeší, jak se obojího zbavit.

Na možnost požáru odpadu, který byl zřejmě přivezen z Německa, poukazovali inspektoři životního prostředí již před třemi lety. Firmě Nisa Recycling, které tehdy někdejší zemědělský areál patřil, vyměřili statisícové pokuty, odpad však na Frýdlantsku zůstal. „Firma s námi nekomunikuje. Novým majitelem je občan Moldavska a nedaří se nám s ním spojit,“ řekla Danuše Hráská z libereckého inspektorátu životního prostředí. Starostka Šídlová ovšem byla úspěšnější. „Podařilo se mi s ním spojit, budeme s ním vzniklou situaci řešit,“ uvedla. Její snahou bude, aby se vyhořelé odpady i ruiny budovy zlikvidovaly co nejrychleji.

Podle České inspekce životního prostředí nebyl někdejší seník jedinou skládkou v Arnolticích. Nisa Recycling by měla zajistit likvidaci odpadu také z bývalého teletníku, podle inspekce tam jsou asi čtyři tisíce tun odpadu.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)