Kaplice mají za svoz odpadu platit tisíc korun, lidé připravují petici

Kaplice - Obyvatelé Kaplice na Českokrumlovsku budou platit za svoz odpadu za rok tisíc korun, což je nejvíc v České republice. Místní obyvatelé proti tomu protestují a podepisují petici. I když od nového roku zdražují města v celé zemi, ve většině z nich poplatek nepřesáhne 800 korun. Svoz odpadu zdražuje i proto, že lidé netřídí odpad.

V Olomouci lidé nově zaplatí 792 korun, v Nymburku 750 korun a třeba v Jihlavě 700. K maximálnímu povolenému limitu tisíce korun sáhli zatím jen radní v Kaplici. Třeba paní Šandové přitom trvá minimálně měsíc, než naplní popelnici. S dvojnásobným zdražením paušálu nesouhlasí, organizuje proto petici. „Rádi bychom, aby byl systém nastaven podle vyprodukovaného odpadu,“ prohlásila obyvatelka Kaplice Růžena Šandová.

S tisícovkou ročně nesouhlasí ani Kinclovi - vadí jim, že radnice nezvýhodňuje ty, kteří odpad třídí. „My jsme oba dva důchodci, takže je to dost velkej peníz,“ míní Alena Kinclová. Radnice ale na paušálu trvá, jeho výši chce na druhou stranu lidem kompenzovat. „Nezdražovali jsme vodu, nezdražovali jsme ani daň z nemovitosti, každý občan má možnost využití sběrného dvora zadarmo,“ konstatoval starosta Kaplice Pavel Talíř.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Ročně stojí vyvážení odpadu sedmitisícovou Kaplici téměř deset milionů. I přes stoprocentní zdražení bude na odpad dál doplácet tři miliony korun ročně. Radnice tvrdí, že její názor nezmění ani petice. Tu už kromě Kinclových podepsalo dalších 400 lidí.