Zákolanský cukrovar vyhořel, přijelo 20 hasičských jednotek

Zákolany (Kladensko) – V areálu bývalého zákolanského cukrovaru vyhořela hlavní budova. Dvacet hasičských jednotek z Kladenska, Mělnicka a Prahy-západ ho po mnoha hodinách lokalizovalo, stále ho ale dohašují. Na místě jsou také chemici, kteří sledují stav ovzduší. Protože se dým drží nízko při zemi, hasiči doporučují lidem v okolí, aby neotevírali okna. Škoda, kterou požár způsobil, je podle odhadů v řádu desítek milionů.

Po lokalizaci požáru začali hasiči postupně odjíždět. „Nehrozí další rozšíření, pouze budeme dohašovat ohniska,“ uvedl mluvčí hasičského sboru Jiří Pospíšil.

Kvůli požáru zákolanského cukrovaru vyhlásili středočeští hasiči třetí stupeň hasičského poplachu ze čtyř možných. O ohni se dozvěděli ve čtyři hodiny ráno, lokalizovat ho se jim podařilo zhruba po šesti hodinách. Svědci hovořili o dvacetimetrových plamenech, někteří lidé slyšeli také výbuchy. Při příjezdu hasičů byl objekt ze dvou třetin v plamenech. „Po příjezdu byly prakticky celé Zákolany osvětleny tímto požárem,“ přiblížil hasič Jaroslav Votruba.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Práci hasičům zprvu komplikoval nedostatek vody. Protože se hořící hlavní budově propadla střecha, museli ji hasit zvenku. Shořela část, kde byl například sklad drogerie nebo filmových kulis. Podařilo se jim však ochránit další objekty v cukrovarském areálu, kde je mimo jiné truhlárna. Vyhořelá stavba je z roku 1880, na její části byly solární panely. „Pro hasiče to byl určitý druh nebezpečí, protože když se rozednívá, tak začne vyrábět elektrický proud,“ poznamenal Pospíšil.

Hasiči a policisté začali zjišťovat, proč hořelo. Místní obyvatelé spekulují, že se v noci v areálu někdo pohyboval a mohl cukrovar zapálit. Neznámou osobu prý měly zachytit průmyslové kamery. Vyšetřovatelé zatím jejich záznam podle mluvčího Pospíšila nevyhodnotili, ale budou se jím zabývat.