ČSSD má na jihu Moravy mírné sklony k bigamii

Brno – V Jihomoravském kraji bude pokračovat koalice ČSSD a KDU-ČSL a v čele regionu zůstane dosavadní hejtman Michal Hašek, po jeho boku opět stane první náměstek Stanislav Juránek. Přesto věci nezůstanou stejné jako dříve. Mnohem vlivnější pozici budou mít komunisté. Vedení krajské ČSSD, kterou po volbách otřásaly spory, zda dál vládnout s lidovci či komunisty, se rozhodlo situaci vyřešit šalamounsky a podepíše separátní smlouvu o spolupráci i s KSČM.

S KDU-ČSL podepsali sociální demokraté standardní koaliční smlouvu, kterou si obě strany rozdělily místa v krajské radě včetně náměstenských postů a hejtmanského křesla. Druhá smlouva sociální demokracie s KSČM potom má novému krajskému vedení zaručit tichou podporu i této strany.

Koaliční smlouva drobně upravila dosavadní rozložení jihomoravské krajské rady. Celkových jedenáct křesel si rozdělí ČSSD a KDU-ČSL v poměru 7:4, sociální demokraté tak získají na úkor svých partnerů jednoho radního navíc. „Je to koalice, která má základ v tradicích a hodnotách, které tady na jižní Moravě vyznáváme, má základ v hodnotách, které mají blízko v sociální sounáležitosti a soudržnosti,“ uvedl při podpisu smlouvy Hašek.

Vyjádření koaličních lídrů:

Michal Hašek (ČSSD):„Jako hejtman mám velkou radost z toho, že se sociální demokracie na jižní Moravě rozhodla pro nekomunistické řešení. Co se týká smluvního vztahu ČSSD a KSČM, tak upravujeme vztah s opoziční stranou. Komunisté jasně řekli, že sedí v opozici, ale jsou připraveni podporovat programové priority, které byly dojednány mezi ČSSD a KDU-ČSL.“

Stanislav Juránek (KDU-ČSL): „V tuto chvíli můžeme říci, že je to smlouva, která skutečně vychází pouze z programu KDU-ČSL a sociální demokracie. Jsem velmi rád, že jsme se shodli na tom, že všechny prorůstové prvky, které můžeme v rámci Jihomoravského kraje prosazovat, se tam objevily.“

Zavřené koaliční dveře jsou pro KSČM zklamáním - dohoda nedohoda

Komunisté považují pokračování dosavadní koalice za svůj neúspěch. Volební lídr KSČM Vojtěch Adam upozorňoval na podobnost programu své strany s ČSSD. Na totéž poukazovali i někteří sociální demokraté, kteří se postavili proti úmyslu hejtmana Haška pokračovat v koalici s křesťanskými demokraty. Smlouva ČSSD s KSČM proto upravuje pozici komunistů a dává jim ve vedení kraje mnohem větší vliv.

KSČM tak významně posílí ve výborech. Její zástupci povedou pět výborů místo dosavadních tří, v komisích a výborech bude mít třináct zástupců místo dosavadních jedenácti a navíc bude mít tři uvolněné zastupitele, zatímco dosud měla pouze dva.

Vítězem krajských voleb na jihu Moravy se stala ČSSD s 23 mandáty, KSČM má 16 křesel, KDU-ČSL 14, ODS obdržela sedm mandátů a TOP a Starostové pro Jihomoravský kraj pět. S ODS a TOP se starosty ČSSD o vytvoření nové rady nejednala.

Podle politologa z Masarykovy univerzity Lubomíra Kopečka je separátní smlouva s KSČM neobvyklá a vychází zejména z toho, že sociální demokracie již v úvodu koaličních jednání dala komunistům příslib, že je bude brát jako vážného politického partnera. Dohoda je nicméně výhodná pro obě strany a vychází zejména ze síly, kterou ČSSD ve volbách získala „Sociální demokracie zde získala konstruktivního pozičního partnera, komunisté větší podíl v  zastoupení v některých výborech Jihomoravského kraje,“ soudí Kopeček.