Nechceme euro, tvrdí obyvatelé Ústeckého kraje. Nevědí ale proč

Ústí nad Labem - Kdyby se teď konalo referendum o zavedení eura, drtivá většina obyvatel v Ústeckém kraji by nesouhlasila. Vyplývá to z průzkumu informační kanceláře Evropského parlamentu. Zkoumala názory u obyvatel Ústeckého kraje, protože ti díky blízkým hranicím často nakupují v Německu. Proti vstupu Česka do eurozóny se vyslovilo 87 procent z 1 500 respondentů. Názory pro anebo proti zavedení eura přitom lidé většinou neumí vysvětlit.

Kancelář si Ústecký kraj vybrala pro podobný výzkum záměrně. Jeho obyvatelé se s eurem setkávají ve srovnání se zbytkem Česka velmi často. Zavedení eura chce ale zhruba každý desátý. A podle informační kanceláře Evropského parlamentu by to podobně dopadlo i jinde.  

Euro používá 17 zemí

Půlmilionová podkrušnohorská aglomerace leží kousek od hranic, za nimiž jsou v malých městečkách supermarkety, a i do Drážďan a Saské Kamenice je blíž než do Prahy. Velká část lidí z regionu jezdí do Německa i na pravidelné týdenní nákupy. Na názorech na euro to ale příliš poznat není.

Ze čtyř sousedů Česka platí eurem tři. V Evropě se společná měna začala poprvé používat před třinácti lety. Těsná polovina lidí by si podle průzkumu přála, aby euro zmizelo úplně. „Je taková celková tendence se tady toho evropského projektu stranit,“ dodal vedoucí IK Evropského parlamentu Jiří Kubíček.

  • Chrání česká koruna před krizí? zdroj: ČT24
  • Mělo by být Česko součástí eurozóny? zdroj: ČT24

„Nikdo nerozlišuje mezi interními problémy Řecka a problémy, které jsou spojeny s fungováním eura jako celku,“ dodal Kubíček. Lidé se ale nedokáží shodnout, jestli česká koruna chrání hospodářství před hlubší finanční krizí. „Bohužel je to často tak, že nemáte-li informace, tak váš postoj je automaticky negativní,“ podotkl tiskový atašé IK Evropského parlamentu Jan Pátek.

Vrátit se k původním měnám doporučuje ostatním zemím 53 procent respondentů, 39 procent lidí zase na jinou otázku odpovědělo, že koruna chrání Česko před dopady krize. „Může to souviset s tím, že v příhraničních regionech je informovanost o záležitostech EU spíš malá, ale podobné výsledky jsme zaznamenali i jinde mezi vysokoškoláky,“ podotkla Lucie Mádlová z informační kanceláře.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)