Za nucený odvoz do porodnice přiřkl soud odškodné 100 tisíc

Brno - Jihomoravská zdravotnická záchranná služba se musí písemně omluvit mladé ženě z Brna za to, že ji lékař záchranky v únoru 2010 přinutil po domácím porodu odjet i s novorozeným chlapcem do porodnice. Dále je záchranná služba povinna ženě a jejímu synovi zaplatit odškodné 100 tisíc korun. Rozhodl o tom brněnský krajský soud, podle kterého k převozu nebyl důvod. Zcela jiný pohled na věc ale mají zdravotníci. Podle nich lékař dítěti zachránil život.

Podle soudce Michala Ryška jednal lékař paternalisticky v tom ohledu, že jednal za matku, přičemž k tomu podle něj nebyly dány podmínky. „Ze záznamů jasně plyne lékařova úporná snaha najít jakýkoli důvod pro převoz dítěte do porodnice. Ve skutečnosti jej ale neměl,“ řekl Ryška. V podstatě tak potvrdil svůj dřívější verdikt.

Matka dítěte podala k brněnskému krajskému soudu již kdysi žalobu na ochranu osobnosti, kterou se domáhala omluvy a odškodného po záchrance. Soudce jí vyhověl. Vrchní soud v Olomouci ale verdikt zrušil s tím, že je nutné doplnit spis o znalecký posudek ke zdravotnímu stavu chlapečka. Soudce tak učinil a původní verdikt potvrdil. Právní zástupce záchranky se proti tomu na místě odvolal, případem se bude znovu zabývat vrchní soud. 

Dnes třicetiletá žena porodila syna v únoru 2010 v bytě v brněnské Údolní ulici. Nachází se několik set metrů od porodnice Na obilním trhu. Porod byl bez komplikací a žena do porodnice nechtěla. S manželem přesto přivolali záchranáře. Chtěli mít jistotu, že je vše v pořádku. Přivolaný lékař trval na tom, že musí do porodnice, rodiče odmítli. Nakonec svolili, že do ní dorazí později sami. Lékaři to ale nestačilo a nechal přivolat policejní hlídku. Teprve pak žena souhlasila s okamžitým převozem. Z dnešního verdiktu soudu ale vyplývá, že k takovémuto rozhodnutí lékař neměl právo.

Matka byla podle Ryšky oprávněna rozhodnout, že zůstává s dítětem doma, protože podle dokumentace nešlo dítěti o život. „Byl to nepřípustný paternalismus lékaře. Přetrvává u nás chybný názor, že lékař vždy ví lépe než rodiče, co je dobré pro jejich dítě,“ řekla právní zástupkyně matky Zuzana Candigliota. 

Dítě bylo podchlazené, rodina tvrdí, že vinou zdravotníků

Problém se zdravotním stavem dítěte přesto nastal. Po příjezdu do porodnice bylo podchlazené, zdravotníci mu tam naměřili jen 33,6 stupně Celsia. V takovýchto stavech hrozí selhání základních orgánů. Rodina dítěte tvrdí, že za to mohli zdravotníci. Zdravotníci uvádí, že je to nesmysl. Dítě pak bylo deset hodin v inkubátoru a je v pořádku.

„Dítěti nehrozilo vykrvácení a jediný údaj k podchlazení, který máme, je jeho změřená tělesná teplota v porodnici. Podle mého názoru se lékař obával toho, co by mohlo nastat. Vlastně s takovýmito stavy neměl zkušenosti,“ řekl soudu soudní znalec Jozef Macko.

Jen 0,5 procenta všech porodů v ČR se odehrává doma

Problémem podle Macka je, že ČR problematiku domácích porodů vůbec neřeší, což je „naprosto odlišná cesta od moderní Evropy“. V republice se ročně koná asi 400 až 700 domácích porodů ročně, což je necelé půlprocento ze všech porodů v zemi. U většiny případů jde o překotné přivedení dítěte na svět. Stát podle Macka nevytváří podmínky pro domácí porody, což je odlišný postup například od zemí Beneluxu, Velké Británie či Německa.

Zatímco záchranka by se měla za postup lékaře omluvit a platit odškodné, lékaři letos prezident Václav Klaus udělil Zlatý záchranářský kříž za výjimečný přínos pro záchranářství. Dostal jej in memoriam, protože před časem zemřel.