Jihomoravské muzeum má nový depozitář

Znojmo - Jihomoravské muzeum ve Znojmě získalo nový depozitář. Tisícovky vzácných předmětů, které muzeum skladovalo na půdě a ve volných místnostech znojemského zámku, se tak přesunou do moderních a přehledných skladů. Kraj využil bývalý přechod ve Hnanicích na Znojemsku.

Prostory, kde jsou uložené vzácné archiválie Jihomoravského muzea, jsou už několik let nevyhovující. „V současné době už je problematické dostat se vůbec do skříní k části deponovaných exponátů,“ uvedl kurátor historických sbírek Jiří Mačura.

Podle ředitelky Jihomoravského muzea Vladimíry Durajkové nejsou tyto prostory temperované a nejsou zde vhodné klimatické podmínky. Skoro 200 tisíc historických předmětů proto čekalo stěhování do budovy bývalého hraničního přechodu.

Reportáž Zuzany Janákové (zdroj: ČT24)

Proměna opuštěné budovy v moderní depozitář trvala dva roky a spolkla 6 milionů korun. Sbírku nevyčíslitelné hodnoty budou hlídat kamery i zabezpečovací systém. „Je tu více samostatných místností, což nám umožňuje jednotlivé exponáty rozdělit dle materiálu a také dle podsbírek, tím pádem můžeme v každé místnosti regulovat zvlášť teplotu i vlhkost,“ doplnil Mačura.

Nejenom v Hnanicích využili prostory bývalé celnice muzejníci. Ve Valticích vzniklo Muzeum železné opony. Ostatní hraniční přechody v Jihomoravském a Zlínském kraji obývají firmy, policisté nebo se z nich stala kasina.