Na Liberecku po týdnu znovu hoří odpad z Německa

Bulovka/Arnoltice (Liberecko) – V Arnolticích na Frýdlantsku po týdnu opět hoří odpad. Požár vzplál na volném prostranství nedaleko velkoskladu uhlí. Hasičům se ho zatím daří držet pod kontrolou, lidé v okolí by ale neměli vycházet ani větrat; v odpadu byly i plasty, při jejichž spalování vznikají toxické zplodiny. Zásah hasičů bude pokračovat minimálně do neděle. Nedaleko hořelo už minulý víkend, kdy v bývalém seníku lehly popelem tři tisíce tun vyřazeného textilu. S ohněm bojovalo sto padesát hasičů. Odpad se na místní skládky dostal z Německa už v roce 2005.

Oheň v bývalém seníku před týdnem založil někdo z nedbalosti nebo úmyslně, příčina dnešního požáru v areálu bývalého teletníku zatím známá není. V areálu je podle odhadu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) asi 4 000 tun odpadu. Podle hasičů je požár rozšířen na ploše asi 30 krát 30 metrů. Ocelová hala, v níž je uhlí, má laminátové opláštění, které je ničeno sálavým teplem. Na místě je 12 jednotek hasičů. Vznícení již nehrozí, uhlí v hale bylo večer přemístěno.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Na jiném místě v osadě o 100 metrů dále hořel odpad od minulého pátku do pondělí. V bývalém seníku bylo podle odhadu ČIŽP 2 500 až 3 000 tun textilu dovezeného z Německa. Plechovou halu o rozměrech 60 krát 20 metrů vyplňovaly balíky do výše pěti až šesti metrů. Při hašení požáru, kdy teplota uvnitř objektu dosahovala až 1 000 stupňů Celsia, se vystřídalo 150 hasičů z osmi jednotek.

Na obě místa v Arnolticích odpad před lety dovezla firma Nisa Recycling, které inspekce za protizákonné nakládání s odpady vyměřila pokuty v souhrnu za 1,3 milionu korun. Firma je ale nezaplatila a po změně jednatele v roce 2010 s inspekcí už ani nekomunikuje. Majitelem je pětadvacetiletý Moldavan Ivan Barbescu.

Na skládky odpadu dovezeného na Frýdlantsko z Německa upozornili lidé už v roce 2005. Inspektoři životního prostředí objevili na několika místech 3 062 tun plastů a 5 375 tun textilu většinou v soukromých skladech v bývalých zemědělských areálech. Na Liberecku likvidovali hasiči požár uskladněného odpadu také v červenci 2007. V Dolní Řasnici ho tehdy zapálil neznámý žhář, další skládka hořela o dva roky později v nedalekých Černousích.