Nesouhlas s protipovodňovou hrází

České Budějovice - Obyvatelé několika panelových domů protestují proti nově postavené protipovodňové hrázi v Českých Budějovicích. Podle nich vede příliš blízko domů a brání tak odtékání vody při deštích. Podle projektantů ale jiné řešení nebylo. Stížnost tak bude muset zřejmě řešit magistrát.

Minulý víkend se nová protipovodňová hráz cvičně stavěla poprvé. Mobilní konstrukce má před velkou vodou bránit stavby na pravém břehu. Betonový základ hráze ale podle obyvatel jednoho z krajních domů brání vodě odtékat. „Za domem se nám drží voda a ta hráz vede poměrně blízko objektu,“ ukazuje Radek Plecer ze Společenství vlastníků domů Plzeňská. „Ze stráně stéká voda přímo na roh domu, což znamená, že postupně začne docházet k narušování omítky. Voda se může dostat až do základů a může tak uvnitř vznikat plíseň,“ uvádí člen výboru bytového družstva František Steindlberger. 

Lidem se také nelíbí, že je betonová zeď příliš blízko dětského hřiště a hrozí úraz. Jinudy ale podle investora vést nemohla. „Oficiální stížnost, která by se týkala této stavby, jsme doposud neobdrželi. Jiné řešení stavby ale podle našich informací není možné z důvodu hustého vedení podzemních inženýrských sítí a vzrostlé zeleně,“ vysvětluje mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková. 

Kilometr a půl dlouhá hráz je nad zemí půl metru vysoká. Chybí jen v místech, kde jsou chodníky. Podobně chtěli zídku snížit i obyvatelé domu v Plzeňské ulici. „Poukázali jsme na to, že tady to mohlo být třeba v úrovni země. Bylo nám ale řečeno, že takhle už je to prostě naprojektované a že už se s tím nedá nic dělat,“ říká Radek Plecer. „Pro nás je to nový poznatek. My teprve tu protipovodňovou zeď přejímáme, ale mohu konstatovat, že pokud se tam nějaký takovýto problém objeví, tak ho samozřejmě budeme řešit,“ reaguje na výtky náměstek budějovického primátora Kamil Calta. 

Hráz za sedmdesát milionů korun Povodí Vltavy v těchto dnech dokončuje. Ve správě ji bude mít českobudějovický magistrát.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)