Šumavský unikát: motocykl rozbíhačka

Železná Ruda (Klatovsko) - Muzeum motocyklů v Železné Rudě na Šumavě se může pochlubit výjimečným exponátem. Nedávno do sbírky přibyl anglický motocykl zajímavé technické konstrukce, který je unikátní v celé České republice. Motocykly značky Metro-Tyler byly vyráběny v Anglii v letech 1919 až 1923. Do nedávné doby nebyl v Česku jediný kus. V současném provozu by ale řidič s takovým strojem těžko uspěl.

„Je to takzvaná rozbíhačka čili motocykl, který nemá převodovku ani spojku. Tudíž pokud chtěl jezdec motocykl nastartovat, tak ho musel roztlačit a naskočit. A totéž udělat před každou křižovatkou,“ vysvětluje Zdeněk Bálek, majitel muzea motocyklů Železná Ruda.

Podle veteránisty, který své motocykly vystavuje ve třech muzeích na západě Čech, je získání takového motocyklového skvostu stále větším úspěchem. O historické motocykly a auta totiž projevují veliký zájem lidé z Blízkého východu a také Indové.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

„Začaly mizet věci, kterých bylo dost. Objevilo se tu poměrně dost anglických značek, které byly k mání za docela rozumné peníze. A ty už začínají mizet,“ komentuje to Bálek.

Připravujeme do expozic nové kusy

Motocyklové muzeum je omezeně přístupné také v zimním období a je tedy jednou z mála nelyžařských atrakcí na Železnorudsku.

Motomuzeum v Železné Rudě se během několika měsíců dále rozroste. Opět zde přibudou zajímavé kusy. „Připravujeme do expozic motocykl Hobart Coventry, řemenáč r roku 1918, dále motocykl Nimbus, řadový čtyřválec s obsahem 450 kubíků dánské produkce,“ prozradil majitel muzea.

Muzeum motocyklů v Železné Rudě je v zimě otevřeno každou středu odpoledne nebo po předchozí domluvě.